За викрадення даних з банківських карток іноземців, судитимуть жителя Вінниці

Новини Вінниці / За викрадення даних з банківських карток іноземців, судитимуть жителя Вінниці

Обвинувальний акт щодо зловмисника, який створював шкідливе програмне забезпечення та займався фішингом, направлено до суду.

Діяльність зловмисника розпочалася ще у 2017 році. Він створював та збував шкідливе програмне забезпечення для мобільних пристроїв, яке дозволяло викрадати персональні дані. Згодом він перейшов до складніших операцій, займаючись фішингом – викрадав банківські дані мешканців Канади та США за допомогою фіктивних посилань та спеціальних сайтів. Викрадену інформацію зловмисник продавав за криптовалюту, що допомогло йому легалізувати близько 3,5 млн грн на території України.

Після розслідування іншими правоохоронними органами справу передали до ДБР за рішенням процесуального керівника. У лютому 2024 року кіберзлочинцю повідомили про підозру. Наразі арештовано елітний автомобіль чоловіка для подальшої спеціальної конфіскації.

Зловмисника обвинувачують у створенні та розповсюдженні шкідливих програмних засобів, несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин та легалізації майна. Ці дії кваліфікуються за ч. 1 ст. 361-1, ч. 2 ст. 361 та ч. 1 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років з конфіскацією майна. Процесуальне керівництво у справі здійснює Вінницька обласна прокуратура.