Що категорично не можна робити в спеку?

Новини Вінниці / Що категорично не можна робити в спеку?

Розглянемо, які дії категорично не рекомендується виконувати під час спеки.

Пити одним махом

Занадто велика кількість рідини, випита залпом, може спричинити перевантаження серця. Найкраще пити воду регулярно, по кілька ковтків щопівгодини.

Синтетичний одяг

Синтетичні матеріали уповільнюють природну терморегуляцію тіла, що може призвести до теплового удару. Вибирайте легкий, натуральний одяг, який дозволяє шкірі дихати.

Фізична активність

Активні заняття спортом у спеку можуть спричинити зневоднення, втрату мінералів або тепловий удар. Винятком є плавання, яке допомагає охолодитися без зайвого навантаження.

Надмірний макіяж

Надмірна кількість косметичних засобів сприяє закорковуванню пор, що підвищує ризик розвитку алергічних реакцій і теплового удару.

Стрес

Стрес у поєднанні зі спекою може призвести до підвищення артеріального тиску і прискореного серцебиття, що підвищує ризик інфаркту або інсульту.

Не здорова їжа

Влітку слід утриматися від смаженої, жирної, гострої та солоної їжі. Їжте легку їжу невеликими порціями. Найкращий час для сніданку — о 6-7 ранку, обіду — до полуденної спеки, а вечері — о шостій вечора.

 Тютюн і алкоголь

Вживання тютюну та алкоголю слід звести до мінімуму. У спеку шкідливі речовини діють сильніше на організм, підвищуючи ризик утворення тромбів і серцевих нападів. Перевагу варто віддавати легким напоям, таким як сухе вино, у невеликих кількостях і ввечері.

Водні процедури

Перед тим як стрибнути під холодний душ, варто трохи охолонути, щоб уникнути різкого перепаду температури, який може спровокувати гіпертонічний криз або загострення серцевих захворювань. Плавання в річках і озерах слід обмежити до 10-15 хвилин, щоб уникнути переохолодження і зараження інфекціями.

Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров’ям під час спеки. Будьте уважні до свого тіла і не нехтуйте порадами лікарів, щоб насолоджуватися літом без неприємних наслідків. Радимо переглянути як вберегти себе від спеки без кондиціонера та як допомогти чотирилапим у цю спеку. А також перегляньте, як запобігти трагедії в спеку з дітьми та тваринами.