Перевищення норми у 34 рази : тривожні результати моніторингу

Новини Вінниці / Перевищення норми у 34 рази : тривожні результати моніторингу

Небезпечний рівень нітратів та амонію у воді на Вінниччині.

В останні роки питання якості води стає все більш актуальним, особливо для сільських громад. Нещодавно проведений громадський моніторинг виявив небезпечно високий рівень нітратів та амонію у питній воді на Вінниччині. Це загрожує здоров'ю мешканців і вимагає негайних заходів для покращення ситуації.

На Вінниччині рівень нітратів у питній воді у криницях декількох громад перевищує допустимі норми майже у три-чотири рази. Особливо тривожною є ситуація в Південному Бузі, де у квітні зафіксували вміст амонію, що перевищує норму у 34 рази. Такі результати громадського моніторингу були оприлюднені Центром екологічних ініціатив "Екодія".

За словами Анни Даниляк, фахівчині з екологізації сільського господарства Екодії, висока концентрація сполук азоту, таких як нітрати, нітрити й амоній, є токсичною як для водного середовища, так і для здоров'я людей. Перевищення безпечних норм особливо небезпечне для маленьких дітей, а у дорослих може провокувати складні захворювання щитоподібної залози, серцево-судинної системи й навіть сприяти розвитку онкологічних захворювань.

Нітрати потрапляють у воду переважно через неналежне поводження з добривами, гноєм, стічними водами та іншими відходами господарств і промисловості. Вони стікають з поверхневим стоком у водойми й просочуються вглиб ґрунту, таким чином забруднюючи підземні води. Хронічне забруднення нітратами виявлено у багатьох селах Тростянецької, Тульчинської та Ладижинської громад, що підтверджується результатами багаторічного моніторингу.

Екоактивісти наголошують, що забруднення вод нітратами є поширеною проблемою, особливо у сільській місцевості. У Європейському Союзі діє Нітратна директива, спрямована на запобігання та зменшення забруднення води сполуками азоту із сільськогосподарських джерел. Ця директива передбачає регулярний моніторинг, особливо на територіях з великою площею сільськогосподарських угідь та високою концентрацією свійських тварин. Після виявлення проблемних зон розробляються плани заходів та впроваджуються практики для зменшення вимивання нітратів у воду.