Масований комбінований удар рф по Україні: понад сотня ракет і «шахедів»

Новини Вінниці / Масований комбінований удар рф по Україні: понад сотня ракет і «шахедів»

Атака була спрямована на критичну та цивільну інфраструктуру по всій країні.

Рано вранці 26 серпня росія завдала потужного комбінованого удару по території України. За словами Президента Володимира Зеленського, окупанти випустили більше сотні ракет різних типів та близько сотні ударних дронів «шахедів», спрямованих на важливі об'єкти інфраструктури та житлові райони.

«На жаль, є загиблі. Мої співчуття всім рідним та близьким. Є десятки поранених – усім надається необхідна допомога, » — заявив Зеленський у своєму зверненні.

Президент також зазначив, що відновлювальні роботи з відновлення енергопостачання ведуться цілодобово, а в містах, де відключено електрику, відкриваються пункти незламності.

Особливо важким виявився удар по Вінницькій області, де повітряну тривогу оголосили о 06:03 й тривала вона до 12:22. У регіоні були зафіксовані численні вибухи, а сили протиповітряної оборони знищили чотири крилаті ракети та два БпЛА. Проте, є влучання в об'єкти критичної інфраструктури, а також пошкодження будинків у Лука-Мелешківській громаді. За даними Наталі Заболотної, першої заступниці начальника Вінницької ОВА, в результаті атаки постраждали двоє цивільних, пошкоджено вікна та дахи приватних будинків і однієї школи.

Зеленський наголосив на необхідності посилення міжнародної допомоги, зокрема систем ППО, ракет та інших засобів захисту, а також посилення співпраці з європейськими партнерами у спільній обороні.

«Ми маємо досягти спільного збиття російських ракет і дронів,» — підкреслив Президент, наголошуючи на необхідності зняття обмежень на використання далекобійної зброї для України.

Зусилля всіх відповідних служб зараз спрямовані на ліквідацію наслідків цієї атаки, відновлення електропостачанняводопостачання та надання допомоги постраждалим.