З Вінниці до Сантьяго-де-Компостела пронесуть український прапор

Новини Вінниці / З Вінниці до Сантьяго-де-Компостела пронесуть український прапор

У Вінниці 14 травня стартувала акція «Дорога українського прапора шляхами Європи».

Ця ініціатива передбачає пронесення українських прапорів від стартової точки Подільського шляху Святого Якова у Вінниці до кінцевої точки всесвітньовідомого Каміно — іспанського міста Сантьяго-де-Компостела.

Акцію започаткували на сторінці паломницького шляху Camino Podolico. Основна ідея полягає в тому, щоб два українські прапори подолали шлях через Європу. Один прапор залишиться у Сантьяго-де-Компостела, на якому буде зображена Вінниця як крайня східна точка шляху, а інший — фрагмент прапора-рекордсмена з Сум, розгорнутого у 2023 році на довжині 156 метрів — повернеться до Вінниці. Організатори також розробили «паспорт українського прапора», в якому будуть ставити печатки про проходження на кожному з відрізків шляху.

Ініціатором акції став Роман Степаненко, українець, який проживає в Карлсруе — місті-побратимі Вінниці. Торік Роман разом з дружиною пройшли 200 кілометрів португальським шляхом святого Якова, розповідаючи іншим паломникам про українську ділянку. Цього року вони разом з вінничанкою Наталією Кох планують пройти нову ділянку Каміно-де-Сантьяго з міста Ферроль.

На території України ініціативу підтримали координатори маршруту Camino Podolico та голова ГО «Моя Северинівка» Владислав Підгаєць. Особливо цінно, що прапори несуть члени молодіжних рад, студенти та інша активна молодь. Перший відрізок з Вінниці до Гнівані пройшли студенти Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського під супроводом завідувача кафедри географії цього університету Володимира Канського.

Наступними точками передачі на Подільському шляху святого Якова будуть Жмеринка, Северинівка, Бар, Ялтушків, Віньківці, Маліївці, Дунаївці та Кам'янець-Подільський. Далі прапори України продовжать свій шлях європейськими маршрутами святого Якова.