ЄС і Україна розпочали переговори про вступ України до Євросоюзу

Новини Вінниці / ЄС і Україна розпочали переговори про вступ України до Євросоюзу

25 червня в Люксембурзі розпочалася перша Міжурядова конференція щодо вступу України в Європейський Союз.

Перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС розпочалася з виступу прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля по відеозв'язку. Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, яка головує в Раді ЄС, також виступила з привітанням до української делегації. Делегацію України очолює віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Аджа Лябіб зазначила: «Від імені Європейського Союзу я рада вітати тут сьогодні шановних представників України на відкритті переговорів про вступ вашої країни до ЄС».

Конференція стала платформою для обміну позиціями та заявами щодо вступних переговорів, які по суті розпочнуться з відкриттям переговорних глав. Першими будуть відкриті глави, що стосуються засадничих питань Євросоюзу. Україна сподівається, що перші глави будуть відкриті на початку 2025 року.

Володимир Зеленський, президент України, у своєму зверненні наголосив: «Сьогодні день, заради якого ми всі працювали довго й дуже наполегливо – уся команда України. Сьогодні – офіційне, фактичне, реальне відкриття переговорів про вступ України у Євросоюз. І наша українська делегація – представники Верховної Ради України, уряду, Офісу – уже провели першу міжурядову конференцію України та Євросоюзу».

Він підкреслив, що тепер є впевненість у тому, що Україна неодмінно стане повноправним членом Євросоюзу, і це питання тепер у технічній роботі та політичній волі.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також прокоментував початок переговорів: «Міжурядові конференції – формат, який сьогодні почався, – це робота між нашою державою та представниками всіх держав ЄС фактично над частинами майбутнього договору про вступ України. Згідно із затвердженою переговорною рамкою, ми пройдемо всіма розділами наших відносин і по кожному маємо дійти згоди».

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що Україна прагне пройти цей шлях швидше, ніж інші країни, але обов’язково у спільних інтересах нашої держави та всієї Європи.

Це історичний момент, який знаменує офіційний старт перемовин про членство України в ЄС. Ця подія є знаковою для всього українського народу, який протягом більше десяти років виборював право на європейське майбутнє.