Які українськомовні YouTube-канали розвінчують міфи російської пропаганди

Новини Вінниці / Які українськомовні YouTube-канали розвінчують міфи російської пропаганди

Україна та російсько-українська війна є центральними темами у мас-медіа різних країн світу. Для росії – це головна тема вечірніх новин та побуту їх громадян. Керівництво «ерефії» охоче запускають неправдиву інформацію про перебіг війни, де приписують своїм воїнам героїчні подвиги та захоплення Києва «за три дні», вдаються до маніпуляцій з власним населенням, що санкції тільки зміцнять росію тощо…

Одним словом, російська пропаганда ще ніколи так відверто не брехала, як останні три місяці. Оскільки, ми, як громадяни, знаходимося у центрі інформаційної війни, нам слід протистояти цій пропаганді та вміти розрізняти відверті фейки. Сьогодні ми зробили добірку українськомовних YouTube-каналів, які допомагають не потонути в інформаційному дощі з боку країни-агресора та розуміти, що справді коїться у країни «на болотах».

Запорєбрік News

Автором проєкту є українська журналістка Олена Курбанова. На каналі ведуча розвінчує актуальні меседжі російської пропаганди та веде прямі етери з відомими журналістами та військовими про актуальний перебіг війни.

Кучерявий

Окрім освітнього проєкту «Українська мова», який пропагує використання державної мови в побуті, Віктор Дяченко є автором YouTube-каналу «Кучерявий». Свою діяльність телеведучий спрямував на боротьбу з наративами російської пропаганди.

Телебачення Торонто

Один із найвідоміших незалежних медійників Майкл Щур з першого дня війни спільно з командою роблять огляди російської пропаганди у традиційному сатиричному стилі.

імені Т.Г. Шевченка

Ведучими каналу є українські письменники, публіцисти, видавці, громадські діячі, брати Капранови. Автори багато приділяють уваги розвінчуванню міфів росії про Україну періоду Київської Русі та козаччини. Окремою рубрикою автори виділили розвіювання міфів радянської історії про українську мову, культуру та державність, яку зараз активно використовує країна-агресор.

Tokar.ua

Простими словами про складне розповідає адміністратор української Вікіпедії та програміст Назар Токар. Із початком повномасштабного вторгнення росії на територію України автор створив рубрику про розвінчування російських фейків..

Загін кіноманів

Автором проєкту є актор та блогер Віталій Гордієнко. Він досліджує, як через кінематограф в росіян послідовно заклалася думка про українців як про зрадників, недолугих недоумків, боягузів та прибічників «нацизму». На своєму YouTube-каналі блогер розповідає про історію зомбування народу через спотворення України в російських фільмах.

Підготував Олександр Данилюк

admin

2 червня, 2022