Як не стати "дропом"

Новини Вінниці / Як не стати "дропом"

Правоохоронці застерігають: не здавайте в оренду платіжну картку та не ставайте співучасником злочину.

Останнім часом у соціальних мережах з’являються оголошення з привабливою пропозицією здати в оренду платіжну картку та отримати легкі гроші. Однак, правоохоронці попереджають про серйозні ризики, пов'язані з такими пропозиціями.

Здається, що пропозиція здати в оренду платіжну картку та отримати за це гроші виглядає дуже вигідною. Однак правоохоронці наголошують, що це може мати серйозні наслідки. Людей, які надають свої банківські рахунки для використання третіми особами, називають "грошовими мулами" або "дропами". Ці особи допомагають злочинцям відмивати гроші та ускладнювати роботу слідства.

Як це працює?

Дропи перераховують незаконно отримані кошти через різні банківські рахунки, використовуючи свої платіжні картки. Це робиться для того, щоб ускладнити роботу слідства та замаскувати джерело коштів. Такі схеми дозволяють злочинним групам працювати в різних країнах, залишаючись у тіні.

Що це за гроші?

Це кошти, отримані незаконним шляхом: через торгівлю наркотиками, людьми, тероризм, фішинг(вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів) та інші тяжкі злочини. Також банківські картки можуть використовуватися для фінансових операцій, пов'язаних з незаконною діяльністю, наприклад, для роботи онлайн-казино без ліцензії або ухилення від сплати податків.

Чи усвідомлює дроп, що він став частиною злочинного ланцюжка?

Найімовірніше, ні. Злочинці ніколи не розкажуть дропу справжню мету використання його банківської картки. Навпаки, вони вигадують правдоподібні історії, щоб дроп не підозрював про свою участь у злочині.

У чому полягає головна небезпека?

Грошовий мул – це співучасник злочину, якого правоохоронці знаходять найшвидше. Участь у таких схемах може мати серйозні наслідки: штрафи, конфіскацію майна і навіть позбавлення волі.

Як вберегти себе?

Варто бути лише обережними з пропозиціями про легкий заробіток. Уникайте підозрілих пропозицій і не погоджуйтеся брати участь у сумнівних схемах.

Зрозуміли, що стали дропом? Що робити?

Якщо ви вже погодилися на роботу, але зрозуміли, що стали дропом, негайно зверніться до кіберполіції, подавши заяву на сайті кіберполіції.

Встигли попрацювати дропом?

Припиніть співпрацю з таким "роботодавцем" і зверніться до кіберполіції, а також до банку, рахунок в якому використовувався для відмивання коштів. Бережіть себе та свої кошти.