Як хобі стало бізнесом: історія ветерана з Ладижина, який розвиває тепличне господарство

Новини Вінниці / Як хобі стало бізнесом: історія ветерана з Ладижина, який розвиває тепличне господарство

Василь Бобрик, учитель математики з 25-річним стажем із Ладижина на, який воював поблизу Бахмута та був у полоні, започаткував власний бізнес і тепер вирощує овочі.

У 2022 році Василь Бобрик долучився до підрозділу територіальної оборони та півтора року брав участь у військових діях. Після важких подій у Бахмуті він повернувся до педагогічної діяльності, отримавши відстрочку. За словами Василя, любов до садівництва з'явилася ще з дитинства, коли він разом із батьками займався вирощуванням овочів та фруктів. Згодом, коли з’явилися свої діти, він серйозно замислився над вирощуванням агрокультур, оцінивши користь та смак власноруч вирощених продуктів.

Василь почав вирощувати полуниці, яблука, виноград і персики, використовуючи свої математичні здібності для розрахунків і планування. Згодом його продукцію оцінили знайомі, які почали замовляти врожаї. У 2015 році він вперше встановив крапельний полив, що дозволило отримати хороший урожай навіть під час його відсутності на господарстві через службу в армії.

Зарплата вчителя, яка становить близько 12 тисяч гривень, не дозволяла забезпечити всі потреби родини, тому він вирішив масштабувати своє хобі. Василь розширив і модернізував теплиці, встановивши одну за кошти, отримані у війську, а другу – власними силами. 

Завдяки участі в конкурсі «Підтримка мікропідприємництва ветеранів та їх родин: від ідеї до реалізації на Вінниччині», Василь отримав грант у розмірі 96 тисяч гривень, що дозволило йому придбати нову теплицю. Виграний грант допоміг йому розширити бізнес, встановивши теплицю з підігрівом, що збільшило кількість днів у році для вирощування культур. 

Зараз у господарстві Василя працюють три теплиці загальною площею понад 150 м², де він вирощує різноманітні сорти огірків, томатів, перцю, редису, цибулі та зелені. Частину врожаю забирають колеги-вчителі та постійні клієнти, інша частина йде на ринок. Василь планує надалі розширювати свій бізнес, встановлюючи сонячні панелі для забезпечення енергонезалежності.

Грант, виграний у березні 2024 року, надав можливість Василю реалізувати свої плани. Проєкт реалізовується ГО «Соціальний центр Вінниччини» спільно з Українським ветеранським фондом Мінветеранів у межах ініціативи #ВАРТО+ГО за підтримки Благодійного фонду «МХП-Громаді», який впроваджує програму реінтеграції та реадаптації захисників «МХП Поруч».