Як довго служать карбонові рами MTB?

Новини Вінниці / Як довго служать карбонові рами MTB?

Вуглецеве волокно (CF) не схильне до втоми, як алюміній, проте вуглецеве волокно без покриття і нанесення відповідної смоли може бути ослаблене/пошкоджене з часом під впливом ультрафіолетового світла (УФ).

Вуглецеве волокно (CF) не схильне до втоми, як алюміній, проте вуглецеве волокно без покриття і нанесення відповідної смоли може бути ослаблене/пошкоджене з часом під впливом ультрафіолетового світла (УФ). Звісно, ці запчастини до велосипеда набагато легші і довговічніші, однак, варто враховувати їх особливості. Тому багато рами з вуглецевого волокна фарбуються або непрозорою фарбою, або на нах наносится покриття із захистом від ультрафіолету (інгібітори або поглиначі). Якщо ви не піддаєте велосипед вогню, хімічній атаці або удару, достатньо сильному, щоб зламати його, або не робите виїмку в рамі або вилці, тим самим викликаючи концентратор напруги, він повинен прослужити дуже довго. При належному догляді він може пережити вершника.

Подивимося правді в очі, пожежа або хімічна атака навряд чи те, з чим ви зіткнетеся під час звичайної поїздки на велосипеді, хоча в даний час ймовірність цього значно вища. Що, швидше за все, зашкодить велосипед, так це сильний удар. CF може витримати набагато більше, ніж те на що здатний звичайний гонщик, як показують ролики на Youtube.

Проте всі матеріали мають межу. З вуглецевим волокном перевищення межі матеріалу зазвичай призводить до катастрофічної відмови. Це пов'язано з тим, що вуглецеве волокно не згинається пластично (постійна деформація), як сталь чи алюміній. Звичайно, сталь та алюміній також можуть зруйнуватися, якщо удар або навантаження на матеріал досить високі, але вони часто згинаються, не досягнувши цієї точки. Якщо ви доглядаєте велосипед, зберігайте його подалі від прямих сонячних променів і не піддавайте його сильним ударам, таким як аварії, таким чином, залишаючись нижче за межу міцності матеріалу, його термін служби повинен тривати дуже довго. Таки веловипеди є на veliki com ua

Я досі їжджу на шосейному велосипеді CF Canyon 2006 року випуску, який сьогодні такий же тугий і жорсткий (у рамі та вилці), як і того дня, коли я його купив. Я використав його для велогонок, поїздок на роботу та навіть для одноденної поїздки на 320 км. Він, мабуть, проїхав близько 30 000 км. Заради справедливості, мій Каньйон ніколи не зазнавав сильних ударів, не зазнавав вогню або хімічної дії. Він також зберігається у закритому приміщенні, коли ним не їздять.

Найбільш поширеною причиною відмови від карбонових велосипедів на сьогоднішній день є аварія. Крім цього, є виробничі дефекти. Наприклад у Canyon були проблеми з їхніми ранніми вилками, і у багатьох виробників у той чи інший момент було повернення продукції через погане укладання, недостатнє або неправильне нанесення вуглецю в критичних областях, погане затвердіння, розшарування або інші подібні дефекти. Я також бачив вихід з ладу алюмінієвих вушок, що використовуються на деяких моделях для з'єднання однієї карбонової труби з іншою (на старому Pinarello), і чув про відмову підсидільного штиря CF через надмірну затяжку болта.

 

 

admin

10 грудня, 2022