Вінницькі екологи перевірили якість води у річці Дністер: результати досліджень

Новини Вінниці /  Вінницькі екологи перевірили якість води у річці Дністер: результати досліджень

Проби води були відібрані у різних локаціях Могилів-Подільського району та міста Ямпіль.

За результатами досліджень, усі показники забруднюючих речовин перебували в межах допустимих норм, що свідчить про належну якість води у річці.

З метою контролю якості поверхневої води річки Дністер, спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області провели виїзд 20-21 серпня 2024 року. Під час перевірки були відібрані проби води у кількох локаціях, а саме:

  • річка Дністер, с. Цекинівка Могилів-Подільського району біля колишніх очисних споруд;
  • річка Дністер, м. Ямпіль в місці витоку зворотних вод КП «Ямпільводоканал»;
  • річка Дністер, с. Брониця Могилів-Подільського району 500 м нижче витоку зворотних вод Могилів-Подільського МКП «Водоканал»;
  • річка Дністер, 500 м вище витоку зворотних вод Могилів-Подільського МКП «Водоканал»;
  • річка Дністер, м. Могилів-Подільський біля кондитерського дому «Вацак».

Під час відбору проб контролювався рівень розчинного кисню, який є важливим показником екологічного стану водойми. Усі проби показали відповідність нормам, з рівнем розчинного кисню від 8,4 мгО/дм³ до 13,4 мгО/дм³ при мінімальній нормі 4 мгО/дм³.

Аналіз води також включав перевірку на наявність забруднюючих речовин, концентрації яких нормуються у водних об’єктах для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України.