Вінницька СБУ довела винуватість російського командира, що віддавав накази катувати українців

Новини Вінниці / Вінницька СБУ довела винуватість російського командира, що віддавав накази катувати українців

Завдяки роботі Вінницької СБУ було зібрано переконливу доказову базу, яка дозволила засудити ще одного російського окупанта, що віддавав накази на незаконне затримання і катування цивільних жителів.

Як повідомили на сторінці Управління СБ України у Вінницькій області, йдеться про командира 15-го окремого загону спецпризначення «Вятич» федеральної служби військ національної гвардії РФ Олексія Ощепкова.

Згідно з даними слідства, Ощепков навесні 2022 року перебував у складі ворожих угруповань на захопленій території Іванівської ОТГ Генічеського району Херсонської області. Він особисто віддавав накази своїм підлеглим затримувати та катувати місцевих мешканців, змушуючи їх працювати на окупаційну владу. Ті, хто не погоджувався співпрацювати з ворогом, зазнавали фізичних знущань. Військовослужбовці РФ вдиралися до осель мирних жителів, погрожували розстрілом, били людей кийками та катували струмом.

Злочинні дії Ощепкова були підтверджені показаннями свідків і потерпілих, які впізнали його за фотографіями. На підставі зібраних доказів, суд заочно визнав російського гвардійця винним за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Йому було призначено покарання у вигляді дев’яти років позбавлення волі.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій та Херсонській областях за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури. Цей вирок є важливим кроком у притягненні до відповідальності тих, хто порушує міжнародне гуманітарне право та права людини під час військових дій.