В Україні скасували переведення годинника з зимового часу на літній

Новини Вінниці / В Україні скасували переведення годинника з зимового часу на літній

Сьогодні, 16 липня, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про скасування переходу з літнього на зимовий час і навпаки.

Це рішення підтримали 261 народний депутат. Законопроєкт має на меті остаточно зупинити багаторічну дискусію щодо переведення стрілок годинника та впливу цього процесу на економію електроенергії.

Очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк повідомила, що багаторічна дискусія щодо доцільності переведення стрілок годинника завершилася. Якщо Президент України підпише цей законопроєкт, то в жовтні 2024 року відбудеться останнє переведення часу в країні.

"Нагадаю, що переведення часу ніяким чином не економить електроенергію," – зазначила Олена Шуляк.

Вона додала, що численні дослідження свідчать про те, що зміна часу не має значного впливу на енергоспоживання. Натомість переведення стрілок годинника часто негативно впливає на здоров'я людей, порушуючи їхній біоритм і спричиняючи стрес.

Скасування переведення годинника дозволить стабілізувати добовий ритм громадян і зменшити кількість стресових факторів. Це рішення також відповідає європейським тенденціям, оскільки багато країн ЄС вже відмовилися від практики переведення часу або знаходяться на шляху до її скасування.

Очікується, що після підписання законопроєкту Президентом України, громадяни остаточно зможуть пристосуватися до єдиного часу, без необхідності двічі на рік перевіряти й змінювати налаштування годинників.