Україна здобула «срібло» і «бронзу» у греко-римській боротьбі на Олімпіаді-2024

Новини Вінниці / Україна здобула «срібло» і «бронзу» у греко-римській боротьбі на Олімпіаді-2024

Українські спортсмени продовжують демонструвати високий рівень майстерності на Олімпійських іграх у Парижі-2024.

13-й день ХХХІІІ Олімпійських ігор став визначальним для української збірної з греко-римської боротьби. Двоє спортсменів не лише проявили себе на найвищому рівні, але й додали до медальної скарбниці України дві важливі нагороди.

Парвіз Насібов виступав у ваговій категорії до 67 кг і впродовж всього турніру демонстрував блискучу техніку та витривалість. На шляху до фіналу він здолав серйозних суперників: спочатку переміг серба Мате Немеса (3:2) у 1/8 фіналу, потім Амантур Ісмаілова з Киргизстану (7:6) у 1/4 фіналу, а в півфіналі взяв гору над чинним віцечемпіоном світу Хасратом Джафаровим з Азербайджану завдяки перевазі за технічним балом (3:3).

У фіналі Парвіз зустрівся з досвідченим турецьким борцем Керемом Камалом. Напружена боротьба завершилася на користь суперника, і Насібов здобув почесне «срібло» Олімпійських ігор.

Жан Беленюк, олімпійський чемпіон Токіо-2020, повернувся на Олімпійські ігри, щоб знову захистити честь України у ваговій категорії до 87 кг. У першому раунді він здолав китайця Цянь Хайтао (7:1), а в чвертьфіналі переміг Нурсултана Турсинова з Казахстану (7:3). 

Проте півфінальний поєдинок з іранцем Алірезою Мохмадіпіані виявився складним випробуванням. За рівного рахунку 3:3 Беленюк поступився через перевагу суперника за останнім технічним балом.

У боротьбі за бронзову медаль Жан зійшовся з поляком Аркадіушем Кулиничем і впевнено здобув перемогу, завершивши свою олімпійську кар'єру на високій ноті. Після поєдинку він оголосив про завершення спортивної діяльності, що стало емоційним моментом для всієї української спортивної спільноти.