Україна святкує День Державності: вперше за новою датою

Новини Вінниці / Україна святкує День Державності: вперше за новою датою

Сьогодні, 15 липня, в Україні вперше святкують День Української Державності за цією датою.

Це свято встановлене на честь Дня хрещення Київської Русі - України та запроваджене указом Президента України у 2021 році. Нова дата святкування стала результатом календарної реформи, яку затвердили минулого року.

День Української Державності є важливою подією для українців, адже символізує понад тисячолітню історію українського державотворення, яка бере свій початок у часи Київської Русі. Відзначення цього свята було ініційоване ще у 2018 році групою видатних українських діячів, серед яких були Левко Лук'яненко, Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Їхні зусилля були підтримані урядом та громадськістю, що привело до офіційного затвердження свята указом Президента № 423/2021 від 24 серпня 2021 року.

Зміна дати святкування на 15 липня відбулася після звернення Православної церкви України у травні 2023 року, яка висловила прохання про перенесення свята через календарну реформу. Верховна Рада України підтримала цю ініціативу, і 28 липня 2023 року Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, що остаточно закріпив нову дату.

День Української Державності має символ - чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Цей символ також нагадує про святого рівноапостольного князя Володимира Великого, який прийняв хрещення Київської Русі.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму зверненні наголосив на важливості цього свята, підкресливши, що українці, як ніхто інший, розуміють цінність незалежності та державності. Він висловив вдячність усім захисникам і захисницям, які щодня борються за свободу та незалежність України, та віддав шану тим, хто віддав своє життя за майбутнє країни.

Святкування Дня Української Державності є важливою подією для кожного українця, адже нагадує про спадщину та історію, яку ми маємо зберегти для наступних поколінь. Цей день символізує нашу боротьбу за свободу, незалежність та право жити у демократичній, європейській державі.