Україна не обійдеться без мігрантів: демограф Олексій Позняк каже про очевидну реальність

Новини Вінниці / Україна не обійдеться без мігрантів: демограф Олексій Позняк каже про очевидну реальність

Наразі навіть оптимістичніші прогнози не вказують на терміни закінчення російсько-української війни. Хоча в уряді та неурядових організаціях думають про повоєнне відновлення. Спроби прогнозувати повоєнну демографію нині виглядають доволі песимістичними.

В інтерв’ю РБК-Україна науковець Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, завідувачем Сектору міграційних досліджень відділу досліджень демографічних процесів та демографічної політики Олексій Позняк обережно, але обгрунтовано пояснив, чому без мігрантів Україні не обійтись.

«Чим більший відсоток дітей та молоді не повернеться, тим сильнішим буде загострення демографічної кризи», - зауважив демограф.

На його думку, рівень привабливості України для мігрантів буде багато в чому залежати від того, як складатиметься ситуація з іноземними інвестиціями, розвитком економіки .

«Можуть приїхати ті, хто вже всього досягнув у професії вдома і готовий змінити обстановку, поділитись досвідом. Це може бути певна соціальна місія. Але така міграція не буде масовою», - вважає він.

О.Позняк пояснює, що з необхідністю залучення мігрантів ми зіштовхнемось рано чи пізно. І це не залежить від того, яка частка наших вимушених мігрантів повернеться.

«В довгостроковій перспективі все одно нам рано чи пізно доведеться залучати мігрантів. Це неминучий процес і до цього треба готуватись вже зараз, готувати населення, пояснювати, що мігранти - це не загроза, а ресурси для розвитку тощо», - зазначив він.

Скільки? До 300 тисяч на рік.

«Залежить від повоєнної ємності ринку праці», - додав Позняк.

На його думку, населення України в умовному 2035 році наближатиметься до 30 мільйонів.

«І це за умови, якщо буде ефективна міграційна політика. Тоді можна буде на цьому рівні більш менш стабілізуватись», - каже демограф.