Україна і США підписали безпекову угоду

Новини Вінниці / Україна і США підписали безпекову угоду

13 червня в Італії відбулася важлива подія для України та світу – Президент України Володимир Зеленський та Президент США Джозеф Байден підписали Двосторонню безпекову угоду.

Документ передбачає щорічну підтримку України упродовж десяти років, що включає оборонну допомогу, постачання систем «Петріот», ескадрилей винищувачів та іншої необхідної зброї. Особливо важливим є зобов’язання США забезпечити відповідальність росії за війну, використання заморожених російських активів на користь України та продовження санкцій проти агресора.

Володимир Зеленський наголосив на важливості цієї угоди, яка базується на принципах НАТО, і підтвердив підтримку Америки майбутнього членства України в Альянсі. Він також відзначив лідерство Байдена у рішенні G7 про надання Україні 50-мільярдного кредиту.

«Російські заморожені активи мають бути спрямовані на захист життя українців від російського терору та на відшкодування збитків, завданих Україні агресором. Це справедливо й абсолютно правильно», – заявив Володимир Зеленський.

Президент США підкреслив, що мета угоди – посилити захист України та її здатність стримувати агресора. США планують надавати Україні зброю та боєприпаси, розширювати обмін розвідувальними даними та посилювати взаємодію між збройними силами двох країн відповідно до стандартів НАТО. Інвестиції у військово-промислову базу України допоможуть забезпечити її власними оборонними можливостями.

«Двостороння безпекова угода окреслює спільне бажання справедливого миру, що базується на Статуті ООН, принципах суверенітету й територіальної цілісності. Миру з широкою фундаментальною підтримкою у світі. І миру, у якому Росія несе відповідальність за шкоду, завдану в цій війні», – зазначив Джозеф Байден.

Ця угода стала 17-ю за рахунком безпековою домовленістю, яку Україна підписала з іншими країнами на виконання положень Вільнюської декларації G7. Серед партнерів України вже є Велика Британія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція, Ісландія, Норвегія та Японія.