У Вінниччині зафіксували африканську чуму свиней

Новини Вінниці / У Вінниччині зафіксували африканську чуму свиней

В одному з господарств Вінниччини підтвердили випадок африканської чуми свиней (АЧС).

Згідно з результатами досліджень випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, у ТОВ «Великокісницьке», розташованому у селі Велика Кісниця, Ямпільської міської територіальної громади, Могилів-Подільського району, Вінницької області, було підтверджено діагноз африканської чуми свиней (АЧС). Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Відповідно до Інструкції щодо профілактики та боротьби з АЧС, затвердженої наказом Мінагрополітики, тварин у господарстві, де підтверджено спалах, мають умертвити та спалити. Це необхідний захід для запобігання подальшого поширення вірусу.

У свиногосподарстві передбачено проведення наступних дій:

  • Встановлення карантинних постів із залученням представників територіальних органів на дорозі при в’їзді та виїзді до спалаху, які функціонуватимуть до проведення остаточної дезінфекції.
  • Перекриття всіх виїздів та заїздів до спалаху по польових дорогах, залишивши лише одну дорогу, на якій встановлено карантинний пост та дезінфекційне обладнання.
  • Встановлення попереджувальних знаків «Карантин» та знаків, які вказують на об'їзд карантинної зони, при в’їздах та виїздах з території спалаху.
  • Забезпечення знезараження транспорту, що виїжджає з зони спалаху, та взуття людей.
  • Створення умов для обов’язкової щоденної санітарно-гігієнічної обробки осіб, задіяних у виконанні заходів, та тих, хто відвідав спалах.
  • Забезпечення необхідних побутових умов для осіб, задіяних у чергуванні на карантинних постах.
  • Затвердження робочих інструкцій для осіб, задіяних у виконанні заходів, та забезпечення їх харчування.

Забороняється:

  • Увезення та вивезення з території спалаху тварин усіх видів, а також продуктів і сировини тваринного походження, інвентарю та матеріалів, які можуть містити фактори передачі АЧС (крім транспортування для спалювання).
  •  Вивезення з території спалаху продуктів рослинництва, кормів та інших вантажів.
  • Вхід сторонніх осіб, в’їзд транспорту та перегрупування поголів’я свиней.

Для умертвіння тварин створюють спеціальні групи, до складу яких включають представників господарства та органів, визначених ДНПК. Умертвіння свиней проводять у найкоротші строки. Туші тварин, трупи та продукцію свинарства, ймовірно контаміновані матеріали, речовини та відходи спалюють у визначених місцях. Проводять дератизацію у господарстві, трупи гризунів спалюють. Дезінфікують транспорт, залучений у виконанні заходів, у місцях доставки трупів тварин та на виїзді з зони спалаху. Увесь спецодяг та спецвзуття дезінфікують, одноразовий спецодяг спалюють. Проводять знищення бродячих котів та собак гуманними методами.

Ці заходи є критично важливими для запобігання поширенню африканської чуми свиней та збереження економічної стабільності регіону.