У 6 районах Вінниччини зареєстрували 39 випадків сказу від початку року

Новини Вінниці / У 6 районах Вінниччини зареєстрували 39 випадків сказу від початку року

Це значне зниження у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли було зареєстровано 58 випадків. Проте, рівень звернень до медичних закладів через укуси та напади тварин залишається високим.

За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, з початку 2024 року у шести районах області виявлено 39 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин.

Серед них:

  • 16 випадків у котів
  • 10 випадків у лисиць
  • 9 випадків у собак
  • 4 випадки у великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби (3 кози та 1 корова)

Варто зазначити, що протягом перших шести місяців 2024 року до медичних закладів за антирабічною допомогою звернулося 2011 осіб через напади тварин або їх неадекватну поведінку. Це на 13,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Антирабічні щеплення були призначені 946 особам, що становить майже 47% від загальної кількості звернень. На сьогодні 140 осіб, які постраждали від нападів хворих на сказ тварин, отримують антирабічне лікування.

Основними джерелами сказу залишаються м’ясоїдні тварини, зокрема, коти й собаки серед свійської фауни та лисиці й вовки у дикій природі. У міських умовах найбільшу небезпеку становлять безпритульні тварини, особливо собаки, які можуть нападати на людей з інстинктивних причин. Останніми роками також зросла роль котів, які часто мають спільні території з лисицями для лову мишей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у 99% випадків захворювання і смерті людей від сказу джерелом інфекції є собаки та кішки. В Україні приблизно в половині випадків причиною інфікування людей стають коти. Особливо вразливими є діти до 15 років, які становлять близько 40% жертв укусів ймовірно хворих на сказ собак.

Своєчасна антирабічна допомога є найважливішим засобом запобігання захворюванню на сказ у людей. Медики наголошують на необхідності негайного звернення до лікаря у випадку укусу або контакту зі слиною безпритульної або дикої тварини, оскільки зволікання може коштувати життя.