Цікаве про гітару

Новини Вінниці / Цікаве про гітару

100 років тому у різних країнах світу існував варіант струнного щипкового музичного інструменту невеликого розміру с широким грифом, веєроподібним кріпленням пружин, доволі схожий на сучасну класичну гітару.

100 років тому у різних країнах світу існував варіант струнного щипкового музичного інструменту невеликого розміру с широким грифом, веєроподібним кріпленням пружин, доволі схожий на сучасну класичну гітару. Форму описаного інструменту створив іспанський майстер Торрес. Сучасна гітара відрізняється від гітари, яка робилася сторіччя тому, тільки тим, що в у 20 столітті струни для неї почали робити із нейлону (раніше – з тваринних жил). Наразі гітара представлена у трьох основних варіантах:

  • класична;
  • акустична;
  • електрогітара.

У звичайних класичних гітар є цікаві за своїм звучанням і унікальною формою «родичі» - гавайські гітари укулеле

sQrJcBdvg5R3GDC9be5iFVmTXDk8nwvwNo00YluBFg8G5EY7CYjsD-Dw-LNA0PMsmx3prtxI5PkoguYPWxFd8GnmX_4L-C-bZNw7fXRwMUpAVT3uD5UmxU7Ss9VwuubPjFgN5Sf5yg86Ot7bZ7WZETGGhdOiFP5bgoPrdxHDBDbtbOz4incD5p1D8tVSkw

Незвичайні гітари

Більшість музикантів віддають перевагу класичним інструментам звичайної форми. Але деяких із них не влаштовує, що чудову музику відтворює зовні проста на вигляд гітара. Вони прагнуть її всіляко удосконалити та прикрасити. На рівень і якість звуку ця видозміна інструменту фактично не впливає, і гітара звучить так само красиво, але зовнішній вигляд інколи може надати виступу особливого антуражу.

З часів громадянської війни в Америці з’явилися гітари-скриньки для сигар. Найкращим віртуозом гри на такому інструменті став Бо Діддлі! Майстер Кен Батлер створив гібридні інструменти: скрипки-автомати, віолончелі-лижі. Але найпрактичнішим інструментом, на якому справді можна грати, стала гітара-колесо.

Є гітари, схожі на скейтборд або фігуру з Лего; у вигляді крокодила чи кольта.

Один з найбільш незвичайних варіантів ̶ це уоррен-гітара. Її особливість полягає у тому, що на такому інструменті можна точно так же просто грати, як і на звичайному піаніно. Така ідея прийшла в голову музикантові Стік Чемперу, який удосконалив самий звичайний інструмент так, щоб гра на ньому нагадувала гру на клавішному інструменті. А по всьому світу наразі виробляють арф-гітари. Вони влаштовані по-різному: кількість струн варіюється від дванадцяти (шість ладових, шість відкритих) до сорока з гаком (як у випадку з епохальним канадським креативом Picasso guitar за авторством Лінди Манзер).

Не менш цікава й акустична гітара із пластику, надрукована на 3D принтері. Автор цього незвичайного музичного інструменту американець Скотт Саміт. Спочатку Скотт розробив модель, яка, на його думку, має відповідати ідеальному класичному інструменту. Потім, скориставшись професійним 3D-принтером, відтворив повноцінну гітару в реальності, на якій можна було відтворювати таку повноцінну прекрасну мелодію.

Бажання зробити незвичайні гітари було не тільки у музикантів. Заради слави талановиті умільці готові багато на що. Приклад тому – тернопільчанин Мар'ян Вархолік. Займаючись ще підлітком комп’ютерним моделюванням, Мар’ян робив ескізи і креслення різноманітних будов, а вже навчаючись у Тернопільському ВНЗ захопився цікавим хобі - створення об’ємних конструкцій різноманітних фортець, церков із сірників з допомогою клею. За чотири роки занять незвичайним хобі отримав прекрасний результат: його вироби мали разючу схожість з оригіналами. Досягнувши бажаного, умілець не зупинився на досягнутому і поставив перед собою фантастичну мету - створення акустичної гітари із сірників. Уточнимо, не макету, а справжнісінької повнорозмірної гітари, на якій, за запевненням її творця, можна грати. Спочатку була зроблена міні-копія гітари із срібними струнами (ширина виробу становила 25 см, а довжина ̶ понад 50 см). На гітарі навіть виконувалася музика. Друга гітара мала метрову довжину. У загальному талановитий хлопець зробив аж чотири моделі сірникових гітар. Всі вони були подаровані друзям та знайомим.

admin

26 січня, 2023