Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону

Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону

Якось до нашої редакції надійшов лист: “Вітаю редакцію "VinTime" з минулими святами…… До листа додаю власну серію робіт, створених у Херсоні, під звуки вибухів та повітряних тривог (на фото я з роботами) З повагою, Ваш постійний читач з Херсона Качаленко Тамара (творче псевдо Vita Black)”

Прочитавши, що дівчина із Херсона, проглянувши її малюнки, ми зрозуміли, що не розповісти про неї ми просто не маємо права. Ми попросили дозволу публікації малюнків, а також історії самої Тамари. 

Як нам розповіла  Vita Black, з Херсона вона не виїжджала ні під час окупації рф, ні під час аварії на Каховській ГЕС, ні зараз, коли місто залишається під постійними обстрілами. Можна сказати, що Тамара - живий свідок всього, що пережив та переживає Херсон. 

«Під час окупації головним правилом було не контактувати з рашистами будь-яким чином. Навколишня реальність із «зетками» на херсонських дорогах була настільки дикою, що рятувалась, знов-таки, мистецтвом. Виручила кулькова ручка – за той час почала створювати серії зображень гуцулів, а також видатних діячів української культури» - поділилася дівчина.

«Серія "Back to black" була створена протягом 2-х місяців (грудень-січень). Тоді Херсон особливо масовано обстрілювали. Деякі роботи починала створювати перед повітряною тривогою, потім бігла до сховища, а закінчувала вже в 2-3 години ночі (коли закінчувався обстріл). На одну роботу витрачаю 2-3 кулькові ручки, залежно від кількості штриховки, та 6-8 годин» - розповіла Тамара.

Саме в цій серії художниця намагалася виразити емоції та страждання людей, особливо дітей та літніх людей, які найбільше постраждали від війни. До війни ж створювала життєрадісні багатоколірні роботи в різних техніках - це були різноманітні херсонські пейзажі, натхненні акварелями відомого херсонського митця В. Чуприни. Зараз же, в основному, це чорно-білий світ графіки, який створює відчуття жорстокості та безжальності війни, вражає своєю силою та емоційністю.

Тамара навчалася на кафедрі образотворчого мистецтва Херсонського державного університету (ХДУ), де отримала основу графічного мистецтва. Проте, її творчий шлях не обмежувався лише навчанням, він почався з самостійних пошуків і вивченням творчості американських митців гіперреалізму. Відтоді її робота кульковою ручкою стала визнаним виявом майстерності та таланту.

Активно використовуючи мистецтво як засіб вираження своїх думок та почуттів, Тамара вдячна своїм наставникам та декану факультету культури та мистецтв за їхню творчу підтримку. Вона також висловлює подяку ректору університету за надану можливість створення серії робіт під час війни.

На фото Тамара ще до війни з символом ХДУ - котом Василем, який пережив всю окупацію у приміщенні університету і також чекав на ЗСУ.

“Це - улюбленець всіх і студентів і викладачів ХДУ, який дочекався звільнення Херсона, а зараз чекає на повернення студентів та викладачів до стін ВУЗу і на мирне небо» - розповіла художниця. 

Тамара Качаленко втілює в собі не лише талановиту митецьку руку, а й сильний дух, який допомагає їй переживати найважчі часи. Її творчість – це своєрідний акт опору та вираження протесту проти жорстокості війни, а також символ надії та віри в краще майбутнє.

 

Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону Новини Вінниці / Тамара Качаленко: мистецтво малюнку під час окупації та обстрілів Херсону