Старовинні єврейські фрески виявили в Іллінцях

Новини Вінниці / Старовинні єврейські фрески виявили в Іллінцях

Під час ремонтних робіт у будівлі колишньої синагоги, було виявлено великий об'єм збережених старовинних єврейських фресок.

В Іллінцях, у будівлі, що колись була частиною комплексу синагоги, знайшли великий об'єм збережених єврейських фресок. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомив операційний директор Об'єднаної єврейської общини України Віталій Камозін.

За його словами, директор місцевої єврейської громади Алік Лечер минулої весни придбав одну з будівель у комплексі синагоги. Під час огляду будівлі на одній зі стін було виявлено фрески. Нині, під час ремонтних робіт, з'ясувалося, що ці мистецькі твори збереглися у кількох інших приміщеннях будівлі.

Ці фрески є важливим свідченням історії та культури єврейської громади Іллінців. Вони дозволяють нам дізнатися більше про життя та традиції євреїв, які проживали у цьому містечку. Збереження та дослідження цих фресок може внести вагомий вклад у розуміння єврейської спадщини регіону.

Віталій Камозін також зазначив, що у радянські часи будівлю було перероблено для сільськогосподарських потреб, зокрема, під кукурудзяне поле. Це, ймовірно, сприяло збереженню фресок, оскільки будівля не використовувалася інтенсивно і не піддавалася значним перебудовам.

Фрески потребують ретельного дослідження та консервації, аби зберегти їх для майбутніх поколінь. Це відкриття також може привернути увагу туристів та дослідників до Іллінців, зробивши містечко важливим культурно-історичним центром.