Сапери «Червоної Калини» розповіли про бойовий досвід на найгарячіших напрямках фронту

Новини Вінниці / Сапери «Червоної Калини» розповіли про бойовий досвід на найгарячіших напрямках фронту

Сапери бригади «Червона Калина» — це воїни, які зупиняли ворога на Київщині, знищували вагнерівців на Донеччині та обороняли рідну землю на Запоріжжі.

Сьогодні вони продовжують виконувати бойові завдання на Покровському напрямку. Кожен із них має власний неповторний досвід і стикається з новими викликами на полі бою.

За словами військових, на кожному з напрямків були свої особливості. Географія, погодні умови, тактика окупантів та новітні технології, як-от дрони та роботи для мінування і розмінування, постійно змінюють підходи до роботи саперів. Тяпа розповідає, що на Запорізькому напрямку зіткнувся з найбільш щільним мінуванням, яке не порівняти з Донеччиною попередніх років. Відмінними також стали безпілотні системи, які значно впливають на тактику ведення бою.

Сапери часто змушені працювати в екстремальних умовах. Тяпа згадує, як часом доводилося «зариватися в нори» на кілька днів, очікуючи на можливість для роботи. Водночас за його словами, воїни намагаються виконати завдання швидко і безпечно відійти. Особливо важкими є тривалі піші переходи з саперським обладнанням, яке може важити до 50 кг, і обмеженими запасами води та їжі. 

«Головне, щоб було сухо, тоді можна працювати в будь-яку пору року», — додає Полтава, описуючи важкі умови роботи в зимовий період. Воїни зізнаються, що найкращі умови для роботи — це великий дощ або туман, коли дрони не літають і артилерія мовчить.

В умовах сучасної війни саперам доводиться постійно вдосконалювати свої навички через швидкий розвиток технологій. Тяпа зазначає, що з появою нових ворожих дронів та великої кількості техніки їхня робота стала ще складнішою, але й сапери адаптуються, використовуючи роботизовані системи для виконання завдань.

Йожик розповідає, як складно нести поранених із поля бою, коли на собі вже є багато обладнання і зброї. Однак сапери ніколи не залишають своїх побратимів. Важливу роль відіграє планування: підхід до надання допомоги залежить від можливості безпечно під'їхати до пораненого, і тут велику роль відіграють спеціальні автомобілі.

Бійці бригади «Червона Калина» продовжують нести службу, ризикуючи життям заради безпеки та майбутнього України. Їхня праця — це відвага, витривалість та самопожертва, яка заслуговує на найвищу повагу.