Рідкісного лісового кота зафіксували на фотопастку в лісі на Вінниччині

Новини Вінниці / Рідкісного лісового кота зафіксували на фотопастку в лісі на Вінниччині

Лісовий кіт, який потрапив у фотопастку, є рідкісним представником української фауни.

Ці тварини ведуть поодинокий спосіб життя, активні переважно в присмерковий та нічний час. Свої виводкові лігвища та тимчасові сховища влаштовують у дуплах старих дерев, розколинах скель, заломах очерету та звалищах хмизу. Лісові коти полюють на птахів, гризунів, плазунів та зайченят, нерідко відвідують території поблизу населених пунктів.

У Національному природному парку «Кармелюкове Поділля» відзначили, що зробити знімок лісового кота дуже складно через їх спритність, обережність та добру здатність маскування. Лісовий кіт має масивне тіло на невисоких ногах з крупними ступнями, товстий, відносно короткий хвіст із тупим кінчиком, широко поставлені вуха та сіро-руде забарвлення хутра з мармуровим малюнком у вигляді розмитих темних плям. На хребті проходить виражений темний ремінь, а на животі шерсть світліша. 

Лісовий кіт занесений до Червоної книги України, Червоного списку МСОП, CITES та Бернської конвенції. Він має природоохоронний статус "Вразливий", що підкреслює необхідність вжиття заходів для його захисту. Лісовий кіт зустрічається на всій території національного парку «Кармелюкове Поділля». Минулого року його лігво було виявлено в одному з вікових дерев у Любомирському ПНДВ.

Фотопастка зафіксувала лісового кота на території Лузького природоохоронного науково-дослідного відділення. Це свідчить про успішні зусилля природоохоронців щодо збереження та вивчення цього рідкісного виду. Важливо продовжувати моніторинг та вживати заходів для забезпечення його безпеки та збереження природного середовища проживання.