Рада зняла кримінальну відповідальність за перше СЗЧ 

Новини Вінниці / Рада зняла кримінальну відповідальність за перше СЗЧ 

Верховна Рада України ухвалила важливий закон, який надає можливість військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військову частину під час воєнного стану, повернутися на службу без кримінальної відповідальності.

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про новий закон, який дає змогу військовослужбовцям, що вперше самовільно залишили військову частину або вчинили дезертирство під час дії воєнного стану, уникнути кримінальної відповідальності. Для цього їм потрібно добровільно звернутися до слідчого, прокурора або суду з клопотанням про намір повернутися на військову службу.

Відповідно до закону, військовослужбовець має отримати письмову згоду командира (начальника) військової частини або установи на продовження служби. Ця згода є необхідною умовою для повернення на службу. Важливо зазначити, що після отримання такої згоди, військовослужбовець може бути поновлений у будь-якій військовій частині.

Закон передбачає, що суд, закривши кримінальне провадження, зобов'язує поновити військовослужбовця на службі негайно. Військовослужбовець має прибути до вказаних у судовій ухвалі військових частин або місць служби не пізніше трьох діб після набрання ухвалою законної сили.

Після поновлення на службі, на військовослужбовця відновлюються всі пільги та соціальні гарантії, передбачені законодавством.

За словами Наталії Калмикової, законопроєкт був розроблений Міністерством оборони України у співпраці з народними депутатами для створення правового механізму повернення військовослужбовців, які вперше залишили службу, до військових частин. Норми закону починають діяти з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.