Протидія домашньому насильству у Вінниці

Новини Вінниці / Протидія домашньому насильству у Вінниці

Вінницький міський центр соціальних служб продовжує активно протидіяти домашньому насильству та надавати допомогу постраждалим.

З початку 2024 року мобільні бригади здійснили 502 виїзди на виклики, надаючи екстрену допомогу постраждалим. Ці бригади працюють у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України за підтримки UNFPA.

На базі Вінницького міського центру соціальних служб працює відділ «Служба Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства». Центр надає юридичну, психологічну та соціальну підтримку постраждалим. З січня 2024 року допомогу отримали 659 людей. До обласного притулку для постраждалих від домашнього насильства було направлено 5 жінок та 3 дитини, а 27 осіб скерували до місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

При Денному центрі соціально-психологічної допомоги функціонують кризові кімнати, де можуть перебувати жінки та діти, які постраждали від домашнього насильства. Кризові кімнати розраховані на 17 ліжкомісць. Постраждалі можуть перебувати у кризових кімнатах до 20 діб, за потреби – навіть більше. З початку року вони прихистили 17 жінок та 20 дітей.

Вінницький міський центр соціальних служб працює не лише з постраждалими, але й з кривдниками, аби скорегувати їхню поведінку. Для цього ухвалено «Програму для кривдників», яка включає діагностичні заняття, індивідуальну та групову роботу на засадах когнітивно-поведінкової терапії. Метою програми є зміна переконань, мотивів поведінки та розв’язання психосоціальних проблем кривдників, щоб досягти довгострокових позитивних результатів.

Вінницький міський центр соціальних служб нагадує, що у разі, якщо ви стали свідком або зіткнулися з домашнім чи гендерно зумовленим насильством, звертайтеся за допомогою:

- 102 – номер екстреного виклику поліції;
- 15-47 – урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству;
- 116 111 або 0 800 500 225 – Національна гаряча лінія для дітей та молоді;
- 116 123 або 0 800 500 335 – Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству;
- 0432 67 04 60 – Вінницький міський центр соціальних служб;
- 098 900 15 60 – Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства).

Вінницький міський центр соціальних служб продовжує надавати комплексну допомогу постраждалим від домашнього насильства, закликаючи кожного, хто зіткнувся з цією проблемою або став її свідком, звертатися до спеціалізованих служб.