Прокуратура припинила протиправне використання водосховищ Вінниччини

Новини Вінниці /  Прокуратура припинила протиправне використання водосховищ Вінниччини

Вінницька обласна прокуратура припинила протиправне використання Ладижинського та Дмитренківського водосховищ для промислового розведення риби.

Відповідно до повідомлення пресслужби Вінницької обласної прокуратури, з 2016 року одне з господарств використовувало Дмитренківське водосховище для штучного розведення риби без сплати орендної плати до місцевого бюджету. Це порушувало водне та земельне законодавство, яке вимагає укладання договору оренди землі разом з водним об’єктом. Використання водосховища на підставі режиму рибогосподарської експлуатації призвело до втрат бюджетних надходжень.

Крім того, Дмитренківське водосховище має комплексне призначення для потреб зрошення та енергетики, тому воно взагалі не може бути об’єктом оренди. У зв'язку з цим, у 2023 році Гайсинська окружна прокуратура подала позов про повернення Гайсинській міській раді земельних ділянок водного фонду площею 488 га, на яких розташоване водосховище. Господарські суди першої та апеляційної інстанцій підтримали позицію прокуратури та зобов’язали приватне підприємство повернути землі.

Також прокуратура подала ще три позови щодо повернення Гайсинській і Ладижинській міським радам та Кунківській сільській раді земельних ділянок Ладижинського водосховища площею понад 1000 га, які перебували у комерційному використанні на підставі режиму рибогосподарської експлуатації. Штучне риборозведення негативно впливало на якість води, що створювало загрозу здоров’ю людей, оскільки вода з Ладижинського водосховища використовується для питних потреб мешканців Ладижина. Законодавство забороняє оренду водних об'єктів, що використовуються для питних потреб населення, через ризики, пов'язані з додаванням мінеральних та органічних добрив і штучними кормами для риби.

Суд уже задовольнив два позови щодо земельних ділянок водосховища площею 434 га. Після набрання рішеннями суду законної сили будуть вживатись заходи щодо їх виконання.

Довідка:

Ладижинське водосховище є одним з найбільших на річці Південний Буг, його довжина сягає 45 км. Воно розташоване на території Гайсинського та Тульчинського районів. Дмитренківське водосховище знаходиться на річці Сіб, у межах Гайсинського району, і має протяжність 7,7 км. Обидві водойми є критично важливими для екосистеми Вінницької області, регулюючи водопостачання, зрошення, гідроенергетику, рекреацію і туризм.