Особливості та типи софтбоксів для фотозйомок

Новини Вінниці / Особливості та типи софтбоксів для фотозйомок

Софтбокс – це допоміжне обладнання, яке використовується під час фотозйомки разом зі студійним світлом та спалахом.

Софтбокс – це допоміжне обладнання, яке використовується під час фотозйомки разом зі студійним світлом та спалахом. Завдяки цьому обладнанню вдається уникати засвічених елементів, тому що софтбокс робить освітлення м’якішим і менш яскравим. Великий вибір софтбоксів представлений в інтернет-магазині «Вточку», на сторінці https://vtochku.com.ua/blog/vybirayem-softboks детально розписано про всі особливості вибору і використання даного агрегату.

Софтбокс октаформ с сотами Menik SS-920O RG 150 см

Конструкційні особливості

Класична модель софтбоксу має в своєму складі такі елементи:

  • Збірне кільце – це деталь круглої форми, з одного боку якої розміщене байонетне кріплення, яке дає можливість закріпити освітлювач. Перед покупкою треба впевнить в тому, що тип байонету підходить до вашого обладнання, але навіть якщо вони не підходять один до одного, є можливість використання спеціальних адаптерів.
  • Кріпильні спиці. Спиці формують каркас та забезпечують рівномірне натягнення стінок. Виготовляються спиці в основному зі сталі, але зустрічаються також варіанти зі скловолокна та вуглепластику.
  • Корпус. Він виготовляється з синтетичної щільної тканини. Найпоширенішим являється варіант використання двох шарів тканини: зовнішній має чорний колір, а внутрішній сріблястий.
  • Дифузори. В класичних софтбоксах розміщено два дифузори. Вони виготовляються з напівпрозорої синтетичної тканини та розсіюють світло. Внутрішній дифузор прикріпляється приблизно посередині за допомогою еластичних шнурів з кріпленням на карабінах, кнопках або липучках. Зовнішній дифузор встановлюється або на внутрішню кромку за допомогою липучки, або на зовнішню частину з контрольним кріпленням в декількох точках.

Типи софтбоксів

Випускають софтбокси різних розмірів та форм, таким чином впливають на властивості. Існують наступні види:

  • Квадратні. Однаковий розмір сторін дозволяє створювати однакове освітлення зі всіх боків спалаху. Ще однією особливістю квадратних софтбоксів являється компактний розмір, це ідеальний варіант для використання на виїзних фото та відеозйомках. Квадратна форма забезпечує м’яке світло, яке нагадує сонячне світло з вікна.
  • Прямокутні. Як зрозуміло з назви, одна сторона цього софтбоксу більша за іншу. Фотограф може змінювати направлення світла, просто змінюючи місце розташування софтбоксу. Вертикальне положення використовується для фотографування портретів, а горизонтальне положення використовується для інших цілей. Багатьох фотографів приваблює така універсальність обладнання, тому саме квадратні софтбокси користуються великим попитом.
  • Стрипбокс. Це один з різновидів прямокутного софтбоксу, його особливістю являється співвідношення сторін у пропорції один до двох, тобто це більш вузький варіант. Світло, яке формується від стрипбоксу, довге та тонке. Цей варіант використовується для фотографування портретів в повний зріст.
  • Октобокс. Візуально здається, що це круглий софтбокс, але насправді він має 8 граней. Така конструкція дозволяє отримувати м’яке та натуральне світло. Якщо подивитися на відблиск в очах на готовій світлині, він буде більш натуральної округлої форми, тоді як квадратні та прямокутні забезпечують не зовсім натуральну форму відблиску. Якщо знімають крупні плани, то цей параметр дуже важливий.
  • Гексагон. Має 6 граней та дозволяє формувати м’яке та гарно розподілене світло. Основна сфера використання – портретні зйомки та модельні фотосесії.

Особливості покупки

Підбір необхідного варіанту здійснюється за наступними параметрами:

  • Розмір. В залежності від розміру софтбоксу змінюється і світло. Великі агрегати дозволяють сформувати більш м’яке світло. Якщо ви плануєте знімати великі портрети, то вам знадобиться великий софтбокс, для предметної зйомки достатньо маленького формату.
  • Аксесуари. Існує допоміжне обладнання, яке допомагає впливати на властивості самого софтбоксу та на зроблені з його допомогою знімки. До таких агрегатів відносяться соти та маски. Маска виготовляється з тканини і має отвір необхідної форми. Завдяки цьому аксесуару софтбокс приймає необхідну вам форму та трансформується. Соти також виготовляються з тканини, вони мають комірки, які дозволяють знизити рівень розсіювання світла та формують більш акцентне освітлення.
  • Кріплення. Софтбокси закріплюються за допомогою спеціального гелю або липучок. Майте на увазі, що липучка може пошкодити головку, з іншого боку гель — менш надійний засіб кріплення.
  • Байонет. Софтбокси великого розміру майже неможливо зафіксувати за допомогою гелю або липучки, в цьому разі актуальне використання спеціальних аксесуарів під назвою байонет.

Якому би варіанту ви не надали перевагу, при покупці звертайте увагу на виробника та на якість кінцевої продукції, а не на ціну. Відомі бренди піклуються про свою репутацію, тому при виробництві використовують передові технології та найкращі матеріали, що робить їх товари довговічними та більш якісними.

admin

10 січня, 2021