Нейробіолог чи Остап Бендер? Хто приїхав до Вінниці під виглядом бельгійського фахівця?

Новини Вінниці / Нейробіолог чи Остап Бендер? Хто приїхав до Вінниці під виглядом бельгійського фахівця?

Але ж хто такий Ян де Маєр і чого раптом його зацікавила Вінниця?

Бельгійський нейробіолог і мистецтвознавець Ян де Маєр допоможе зрозуміти… - майоріли ще тиждень тому заголовки вінницьких ЗМІ. «Брейгель, Босх і наші нейрони: як мозок реагує на живопис». Її прочитає бельгійський нейробіолог, мистецтвознавець, доктор філософії, колекціонер фламандського живопису Ян де Маєр», - писали в анонсах. «Під час свого перебування в місті Вінниці Ян де Маєр також познайомиться з колекціями вінницьких музеїв і галерей, відвідає медичні установи міста та прочитає фахову лекцію для студентів Вінницького національного медичного університету». Насичена програма…

Але ж хто такий Ян де Маєр і чого раптом його зацікавила Вінниця?

Візитам закордонних гостей, тим паче таких, які хвалять діючу міську владу, завжди були раді. І навіть не стільки вінничани, скільки та сама влада, яка й показувала тим самим вінничанам, що ось, бачите, навіть гості з-за кордону нас хвалять. Це зрозуміло – це пропаганда, елемент сучасної політики. А з іншого боку - є за що хвалити.

Але хто ж такі ці гості?

Ще не всі забули уродженця Вінниччини Андрія Слюсарчука, доктора Пі, шахрая, що завдяки численним телевізійним програмам здобув славу людини з начебто феноменальними здібностями. В подальшому він був помічений у підробці документів про медичну освіту та наукові ступені у галузі нейрохірургії, а також у надаванні за великі кошти некомпетентної лікарської допомоги, яка призвела до смерті хворого. 3 травня 2011 р. у Вінниці проти Андрія Слюсарчука зіграв майстер ФІДЕ Володимир Вусатюк, тренер Віницької міської дитячо-юнацької спортивної школи № 6. Зустріч була організована з ініціативи директора Інституту глобальних трансформацій Олександра Домбровського. Двогодинний матч проходив за присутності журналістів, тренерів і вихованців школи № 6 і завершився перемогою Андрія Слюсарчука.

Пізніше «доктора Пі» неодноразово і з почестями запрошували до Вінниці. Але перейдемо від «доктора Пі» до «доктора Ма».

Ян де Маєр, за його ж словами, був запрошений до Вінниці особисто міським головою. Проживаючий понад два десятиліття у румунській Трансильванії, тим не менш, вінничанам Маєр був представлений саме як бельгійський нейробіолог.

Як зазначають журналісти, «Пан де Маєр останніх 20 років присвятив нейробіології і ще більшу частину цього часу – поєднанню мистецтва та мозку». Фактично, весь час його «нейробілогії» співпав з часом перебування у Румунії. То ж який він цей пан «бельгійський нейробілог»?

Для початку розглянемо, хто ж такі нейробіологи. У Вікіпедії йдеться: «Нейробіоло́гія — наука, що вивчає пристрій, функціонування, розвиток, генетику, біохімію, фізіологію, і патологію нервової системи. Вивчення поведінки є також розділом нейробіології. Вивчення людського мозку є міждисциплінарною наукою і включає багато рівнів вивчення, від молекулярного до клітинного рівня (окремі нейрони), від рівня відносно невеликих об'єднань нейронів, до великих систем таких як кора головного мозку або мозочок, і на найвищому рівні нервової системи в цілому». Цікаво, правда ж? Але де Ян де Маєр здобув таку освіту?

По-перше, сам Маєр називає свою роботу «нейронаукою», але не «нейробіологією». Це зумовлено тим, що для «нейронауки» дипломи фахові не потрібні. Натомість спраглі до «високих гостей» вінничани отримали локшину під виглядом «нейробіології». Все ж різниця очевидна. Для тих, хто хоче вивчити питання глибше, варто перейти для початку за посиланням.

По-друге, дістанемо з архівів Мережі сайт пана Маєра. Де у розділі «освіта» читаємо:

Humaniora Latijn-Grieks, Don Bosco, Zwijnaarde

Kandidatuur Rechten, UFSAL, Brussel

Kandidaturen Kunstgeschiedenis en Archeologie, R.U.G., Gent

Vrije Universiteit Amsterdam : Art History Post Graduate Course 1995 (summer)

Дивно, жодних «нейробіологічних» освіт у Франції, Англії, про які так завзято писали вінницькі ЗМІ – немає.

Франкомовні ресурси пишуть, що пан де Маєр «здобув ступінь магістра наук з мистецтв (2006) та є доктором наук з мистецтвознавства та нейронауки (2011) з університету в Генті». Але цікаво, що такої спеціальності просто немає в університеті Генту. Якщо вірити офіційному сайту університету… Мистецтвознавець? Ок, є. Нейронауковець – зась.

Так само небагатослівний профіль «видатного нейробіолога» і на сторінці бельгійського університету.

Та вінницькі журналісти невгамовні. Вони називаються де Маєра навіть нейрохірургом: «Ян де Маєр — бельгійський мистецтвознавець, куратор музейних виставок, організатор численних семінарів, журналіст і нейрохірург, арт-дилер, колекціонер фламандського живопису, член Бельгійської палати експертів, почесний член ради CINOA, професор університету мистецтва та дизайну міста Клуж-Напока, Румунія».

Далі, можна висновки робити самостійно.

admin

11 листопада, 2019