На Вінниччині підтверджено випадок дирофіляріозу

Новини Вінниці / На Вінниччині підтверджено випадок дирофіляріозу

У Вінницькій обласній клінічній лікарні імені М.І. Пирогова підтверджено випадок дирофіляріозу – паразитарного захворювання, яке передається через укуси комах.

У Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомили про підтвердження випадку дирофіляріозу в області. Захворювання, викликане гельмінтами роду Dirofilaria, найчастіше реєструється серед домашніх тварин і хижаків, однак може вражати і людину, зазвичай проявляючись як підшкірний дирофіляріоз.

В останні роки в Україні спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на дирофіляріоз. Відсутність специфічної профілактики і висока сприйнятливість населення спричиняють швидке поширення цього гельмінтозу. Зараження людини відбувається через укуси інфікованих комах, найчастіше комарів, які насмокталися крові зараженої тварини.

 Інкубаційний період інфекції може тривати від одного місяця до двох років. Клінічні прояви захворювання залежать від локалізації гельмінта. Найпоширенішим видом на території України є D. Repens, який часто локалізується в підшкірній клітковині, сполучній тканині різних ділянок тіла, кон’юнктиві, тканинах ока, статевих органах, молочних залозах, рідше – в оболонках тканин та органах черевної порожнини.

Лікування дирофіляріозу в більшості випадків оперативне. Гельмінта видаляють з пухлини під час планових оперативних втручань або випадково при видаленні атером чи інших новоутворень. Видалення паразита з тканин ока потребує спеціальної апаратури та втручання окуліста.

У сучасних умовах профілактика дирофіляріозу включає:

  • спостереження за станом здоров’я домашніх тварин та їх захист від комах;
  • своєчасне виявлення та лікування хворих на дирофіляріоз тварин;
  • застосування засобів індивідуального захисту від комах;
  • зменшення проникнення комарів у приміщення та боротьбу з комарами в підвалах житлових будинків.

У Вінницькій області у 2020 і 2021 роках було зареєстровано по одному випадку дирофіляріозу, у 2022 і 2023 роках – по два випадки. Цього року зареєстровано один випадок: нематоду видалили у пацієнта з-під шкіри над лівою бровою.

ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» є єдиним закладом у Вінницькій області, який проводить видову діагностику гельмінтів, зокрема дирофіляріозу. Центр має надійну лабораторну базу та підтверджену якість досліджень, що дозволяє ефективно боротися з поширенням цього небезпечного захворювання.