Мистецький проєкт «Молитва за Україну» у Лаврі від художника з Вінниччини

Новини Вінниці / Мистецький проєкт «Молитва за Україну» у Лаврі від художника з Вінниччини

18 липня в стінах Києво-Печерської лаври відбулася презентація унікального мистецького проєкту «Молитва за Україну».

На сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України повідомили про відкриття мистецького проєкту «Молитва за Україну» в Києво-Печерській лаврі. У заході взяли участь художники з різних куточків України, які продовжують творити, попри жахіття війни.

Мета проєкту показати незламність українського духу та популяризувати українське мистецтво на світовій арені. «Молитва за Україну» – це не просто виставка картин, а синергія творчих людей, об’єднаних однією метою: допомогти та підтримати Україну в її боротьбі за свободу.

Тимчасово виконуючий обов’язки Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зазначив: «Кожен художник сьогодні прагне відобразити свої емоції у контексті війни. Навіть вже в нашому постійному спілкуванні з’явився термін "мистецтво війни". Але мені дуже хочеться, щоб з часом цей термін перетворився на "мистецтво перемоги". Адже історія свідчить про те, що війни закінчуються. А переможці обов’язково приносять нові, зокрема й творчі та мистецькі рішення, які збагачують світову культуру».

Центральною темою проєкту є образ «Української мадонни», оточеної найважливішими історичними та мистецькими артефактами різних регіонів України. Цей образ символізує не тільки Божу Матір, але й усіх українських жінок-матерів, які вірять у Бога, перемогу та свою націю.

Генеральний директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко підкреслив: «Я хотів би подякувати всім, хто підтримує зусилля щодо створення шедеврів. Я хотів би подякувати всім, хто допомагає реалізовувати такі проєкти. Але сьогодні я найбільше хотів би подякувати тим, хто є в цьому залі. Це наші захисники із запорізького напряму, представники 117-ї бригади. Слава Україні!»

Кожна з 23 картин, представлених на виставці, несе в собі глибокий патріотичний зміст. Твори відображають реалії нашого часу, водночас підкреслюючи непохитну віру в краще майбутнє. Виставка «Молитва за Україну» є потужним символом єднання та стійкості українського народу. Вона є частиною мистецької течії «Мистецтво через усвідомлення – Art through the awareness» і має глибоке значення для української культури та суспільства.

Виставка триватиме до 25 серпня 2024 року, даючи змогу всім охочим долучитися до цієї унікальної події та відчути дух незламності, що панує в українському мистецтві навіть у найскладніші часи.