Львівські лікарі врятували 5-річного вінничанина

Новини Вінниці / Львівські лікарі врятували 5-річного вінничанина

Хлопчик через алергію на ліки ледь не втратив руку.

П'ять років тому маленькому Святославчику з Вінниці одразу після народження в пологовому будинку ввели ліки, які мали на меті профілактику нестачі цукру в крові. Проте реакція організму дитини була непередбачувано важкою – набряк лівої руки швидко перетворився на некроз, що призвело до відмирання підшкірної жирової тканини. Десять днів немовля провело в реанімації, і хоча руку вдалося врятувати, проблеми з кінцівкою продовжували з'являтися.

З часом на шкірі руки утворилися глибокі рубці, а на пальцях і лікті – контрактури, що обмежували рухливість суглобів. Ліва рука почала відставати в розвитку від правої. Протягом років батьки Святославчика зверталися за допомогою до різних лікарів у Вінниці, Києві та навіть за кордоном, де дитині виконали ряд операцій з пересадки шкіри та усунення рубців.

Цьогоріч родина звернулася до опікових хірургів та фізичних терапевтів Лікарні Святого Миколая у Львові. Медики вирішили скорегувати ваду за допомогою сучасних хірургічних методів. Операція проводилася у два етапи: спочатку було видалено рубці з кисті та передпліччя, а потім рану закрили покриттям BTM – революційним австралійським матеріалом, що дозволяє захищати глибокі рани до моменту, коли можна пересадити власну шкіру пацієнта. 

Проєкт Burn Care Alliance, створений Християнською медичною асоціацією України за підтримки уряду Тайваню, забезпечив лікарню цим матеріалом у квітні 2024 року. Після операції рана Святославчика була зафіксована фізичним терапевтом, а опікові хірурги підключили вак-систему, яка пришвидшила процес загоєння. Через чотири тижні хлопчику успішно пересадили власну шкіру, але попереду ще низка хірургічних втручань.

«Святославчик – жвавий та активний хлопчик, і найбільша мрія його батьків – повернути синові повноцінне дитинство. Завдяки нашим лікарям ця мрія стає реальністю», – зазначили у лікарні Святого Миколая.