Літак АН-12 на Вінниччині переобладнають на музей миру

Новини Вінниці / Літак АН-12 на Вінниччині переобладнають на музей миру

У селі Високе Вапнярської громади на Вінниччині планують переобладнати літак АН-12, який раніше використовували у військовій авіації, на музей миру.

Літак АН-12, розробка авіаконструктора Антонова, має довжину 33 метри, висоту понад 10 метрів, а розмах крил - 38 метрів. Його встановлення біля місцевого ставка у Високому зайняло місяць. Після розформування військової частини у 1991 році керівник Височанського сільгосппідприємства «Перемога» Іван Спориш викупив літак за мішок цукру. Спочатку встановили корпус, а згодом привезли крила.

На сьогодні ініціативна група працює над тим, щоб перетворити літак на музей миру. У рамках підготовчих робіт уже було проведено демонтаж старого обладнання, знято обшивку, винесено сміття та демонтовано меблі. За словами учасниці групи Наталії Слободян, літак потребує нової обшивки для забезпечення нормальної температури всередині.

Музей миру зберігатиме інформацію про військових, які стали янголами, та про активних мешканців села Високе. Окрім музею, у літаку планують обладнати кінозалу, а в носовій частині - створити простір для дітей. Місцева мешканка Оксана Пишак розповіла, що до ремонту літака залучили молодь, яка активно допомагає у підготовчих роботах.

Для фінансування проєкту ініціативна група взяла участь у конкурсному проєкті «Твори добро». Призовий фонд конкурсу становить 100 тисяч гривень, ще 100 тисяч гривень виділять із бюджету громади. Загалом на ремонт і облаштування музею миру необхідно мільйон гривень.

Місцева громада активно підтримує ініціативу. 11-річна Зоряна Качур, яка допомагає дорослим у прибиранні, висловила своє бажання, щоб літак приносив користь іншим. Мешканка Олександра Ящук розповіла, що вони планують збирати інформацію про літак, щоб розповідати її туристам. Світлана Волошенюк, яка живе у Високому 30 років, зазначила, що місце біля літака завжди було популярним серед відпочивальників, і музей сприятиме розвитку села.

Літак АН-12, який стоїть біля ставка у селі Високе, незабаром стане не лише історичною пам'яткою, але й важливим культурним об'єктом, що привертатиме увагу туристів та зберігатиме пам'ять про героїв і активних мешканців громади.