Кремль робить ставку на розкол українців: у Росії просувають тему переговорів, хоча й цинічно відмовляються від «формули миру»

Новини Вінниці / Кремль робить ставку на розкол українців: у Росії просувають тему переговорів, хоча й цинічно відмовляються від «формули миру»

Кремль вчергове робить ставку на гібридні методи досягнення цілей. Оскільки не вдається перемогти на полі бою, а наступ на Авдіївку наразі вважається у Москві як величне досягнення, росіяни починають активно залучати інші методи. Перш за все це пропаганда та дезінформація. Мета проста – розхитати єдність українського суспільства, що надасть суттєвої переваги та змусить Київ шукати шляхи для перемовин.

Заступник міністра закордонних справ країни-агресорки Сергій Рябков у коментарі пропагандистам заявив, що «у 2024 році всі цілі «СВО» будуть виконані» і він не чекає нап перемир’я. За його словами, Москва не піде на виконання умов Києва, тобто не відведе війська на кордони 1991 року. Також у притаманному прихильникам Путіна стилі він багато казав про вплив «США та Заходу», а також їхні умови.

Підтримка теми у Москві свідчить лише про те, що Кремль зацікавлений у переговорах, але «хоче бути переможцем». Розуміючи складність вигравати» на фронтах, росіяни використовують методи, в яких вони традиційно сильніші – інформаційні.

Авторитетне видання The Economist пише, що Росія готова скористатися політичними розколами в Україні, відмовою від виборів під час війни та розчаруваннями щодо успіхів ЗСУ на фронті. На думку журналістів, Москва збирається поглиблювати тему «протистояння» Зеленського та Залужного, хоча головком ніколи не заявляв про політичні амбіції.

Також, пише The Economist, російська пропаганда скористається ситуацією, якщо в Україні не відбудуться вчасно вибори. Речник ГУР Андрій Черняк навів докази, які свідчать про нові російські стратегії для різних електоратів: одна з них спрямована на зміцнення підтримки в Росії, інша – на підрив довіри до Заходу, а третя – на посилення невдоволення в Україні. 

За його словами, існує окрема дезінформаційна кампанія для українських солдатів, з глибоко фальшивими відео, які нібито показують, як командири різних рівнів заохочують своїх підлеглих здаватися в полон.

«Росія не змогла зробити те, що їм потрібно на полі бою, але тут вони досягли справжнього успіху», - пояснють у розвідці.

Тож, зважаючи на такі перспективи в інформполі, Кремль сподівається на «здобутки» саме на межі 2024 року. А захоплення Авдіївки мали доповнити протиріччя серед українців та «розхитати» спротив.

Наскільки ефективними будуть спроби Москви досягти цілей, покаже час. Сподіваємось, їх очікує фіаско.

Олег Верлан

29 листопада, 2023