Кабмін вносить зміни до порядку мобілізації

Новини Вінниці / Кабмін вносить зміни до порядку мобілізації

Кабінет Міністрів України прийняв важливі зміни до порядку мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають за хворими родичами або утримують осіб з інвалідністю.

У рамках внесених змін до порядку мобілізації було переглянуто документи, що підтверджують право на відстрочку для осіб, які утримують або здійснюють постійний догляд за рідними та близькими. Кабінет Міністрів вирішив розмежувати ці дві категорії громадян та пакети документів, необхідні для підтвердження факту утримання або догляду.

Одним із головних нововведень стало те, що тепер військовозобов'язані, які доглядають за хворою дружиною, чоловіком, дитиною або своїми батьками, більше не зобов'язані зазначати у заяві до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) інформацію про відсутність інших працездатних членів сім'ї. Ця вимога залишилася лише для тих, хто доглядає за хворими батьками свого подружжя. Перевірку цієї інформації здійснюватимуть органи ТЦК та СП через державні реєстри.

Також змінилися правила для військовозобов'язаних, які мають батьків з інвалідністю І або II групи. Відтепер їм не потрібно встановлювати факт здійснення догляду, оскільки українське законодавство вже передбачає, що дорослі діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків і мають право на відстрочку.

Кабмін також змінив механізм отримання акту про встановлення постійного догляду. Військовозобов'язаний може отримати цей акт, звернувшись із заявою довільної форми до органів місцевого самоврядування або районних державних адміністрацій, а не до ТЦК та СП, як це було раніше. Після подання заяви орган місцевого самоврядування має розглянути її протягом 10 календарних днів.

Крім того, з порядку було вилучено вимогу про оформлення акту встановлення факту здійснення догляду для осіб, які вже отримують надбавку або компенсацію за догляд. Тепер для підтвердження догляду достатньо пред'явити відповідні документи до ТЦК та СП.