Дві зупинки серця та понад 30 операцій

Новини Вінниці / Дві зупинки серця та понад 30 операцій

Історія молодого танкіста, якого врятували вінницькі лікарі.

Навідник-оператор гармати Т-64 старший солдат Іван Дикун виконував бойове завдання, коли російські окупанти почали масований артобстріл. Під час вибуху він дивом евакуювався з палаючої машини. Івана перевезли до лікувального закладу на Вінниччині в критичному стані: обпалені руки, тулуб, обличчя, до кісток обпечені голова та кінцівки, кома, дві зупинки серця, понад 30 операцій, видалення ока, ампутація пальців лівої кисті, загроза ампутації лівої руки та правої ноги, чотири місяці в реанімації. Усе це супроводжувалося неймовірними болями, які лікарі полегшували численними наркозами.

Військові лікарі під керівництвом провідного хірурга Ігоря Марцинковського працювали на межі можливостей, щоб врятувати Івана. Його життя було під загрозою через важкі поєднані поранення: опіки, переломи, поранення черевної порожнини, осколок у тазу, множинні рани м’яких тканин. З моменту надходження до шпиталю Іван перебував у медикаментозній комі. Перші перев'язки тривали до двох годин, виконували їх три бригади хірургів. Прогноз на життя був песимістичний, але лікарі не втрачали надії та робили все можливе для його одужання.

На фоні загальних проблем у пораненого розвинувся тромбоз магістральних судин лівої верхньої кінцівки, що вимагало ампутації лівої руки. Проте лікарі змогли зберегти кінцівку, видаливши лише пальці. Вони також боролися за праву нижню кінцівку та врятували її. Психоемоційний стан Івана також відновлювали психологи. В результаті Іван почав говорити, усміхатись та реагувати на співрозмовників, наново вчитися ходити. 

Сьогодні він знаходиться в реабілітаційній клініці, де продовжує відновлення під пильним наглядом медиків. Мама та сестра героя висловлюють величезну вдячність лікарям за їхню титанічну працю.

Історія Івана Дикуна — це не тільки про його неймовірну мужність та стійкість, а й про відданість та професіоналізм українських медиків. Вінницькі лікарі, завдяки своїм знанням і незламному духу, створили справжнє медичне диво, повернувши молодого танкіста з того світу.