Автострахування в Німеччині - що треба знати українським водіям

Новини Вінниці / Автострахування в Німеччині - що треба знати українським водіям

Порівняно з Україною, ціни на поліси трохи «кусаються», проте це ніщо порівняно з тим, скільки доведеться віддати в разі штрафу, а тим паче ДТП. Вартість, як й в нас, залежить від водійського досвіду, типу машини, об'єму двигуна, терміну дії. Цікавий момент – у Німеччині потрібно вказувати приблизний кілометраж, який плануєш проїхати за вказаний період.

До страховки транспортних засобів, оснащених мотором, у цій країні ставляться серйозно, ви просто не зможете отримати номери і виїхати без її наявності. Особливо увагу привертає автоцивілка, щоправда там вона трохи по-іншому називається. Дізнаємося, які процедури потрібно пройти в Німеччині, щоб без побоювань виїхати на дорогу.

Види страховки

Загалом провідних різновидів полісів, що систематизують гарантії на дорогах три:

  • Kfz-Versicherung – аналог ОСЦПВ, орієнтований на компенсування матеріальної, фінансової чи фізичної шкоди іншим людям унаслідок ДТП від свого водіння.
  • Teilkasko – часткове або ж як його ще називають «середнє» страхування. Воно покриває ризики, пов'язані зі стихійними лихами, пожежею або банально розбитим склом.
  • Vollkasko – варіант, схоже на наше страхування КАСКО, покриває власний збиток авто, заподіяний певними обставинами і третіми особами.

Ціни на автострахування в Німеччині

Порівняно з Україною, ціни на поліси трохи «кусаються», проте це ніщо порівняно з тим, скільки доведеться віддати в разі штрафу, а тим паче ДТП. Вартість, як й в нас, залежить від водійського досвіду, типу машини, об'єму двигуна, терміну дії. Цікавий момент – у Німеччині потрібно вказувати приблизний кілометраж, який плануєш проїхати за вказаний період. Тому спираючись на ці фактори ціна може починатися зі 150 та доходити до 1200 євро. Оформити поліс можливо на місяць, квартал, півроку чи рік. Короткі періоди в сумі дорожчі, ніж реєстрація одного, довгого.

Чи потрібна німецька страховка українцям?

Якщо виїжджаєте в Німеччину на машині з метою туризму, навчання, отримання тимчасового притулку, в гості, по роботі, вам обов'язково знадобиться поліс «Зелена картка», ним за кордоном так раз замінюється автоцивілка. Вона приваблива тим, що діє також в інших країнах, які доведеться подолати дорогою. Хоч є шанс оформлення на місці, проте це дорожче, а покриття буде обмеженим, краще зробити це заздалегідь.

Vollkasko – багато в чому також прирівнюється до обов'язкового страхування і в деяких випадках Німеччина надавала поліс на місяць безкоштовно, але зараз це послаблення виключили. Перед поїздкою можна оформити українське страхування КАСКО з покриттям, яке діє на території Європи. Цікаво, що ним можна користуватися не виїжджаючи за кордон, оберігаючи своє майно від автодорожніх ризиків.

Покарання за водіння без автострахування

У Німеччині це кримінальний злочин, що розглядається судом. Залежно від умов виявлення відсутності страхового поліса можуть вжити заходів:

  • накладення санкцій (штрафу) у розмірі до 180 денних ставок;
  • позбавлення прав на строк до півроку за повторне порушення;
  • позбавлення водійського посвідчення на 6-18 місяців;
  • за свідому постійну їзду без страховки – тюремний термін до року плюс збільшена сума штрафу;
  • у разі поєднання систематичної їзди із принесеним ризиком оточуючим ще можна й розпрощатися з транспортним засобом;
  • якщо ви просто забули завантажити документ на смартфон або забули паперовий примірник удома – суд досить м'який до порушення.

admin

17 листопада, 2022