92-річна вінничанка допомагає ЗСУ та зберігає історію рідного міста

Новини Вінниці / 92-річна вінничанка допомагає ЗСУ та зберігає історію рідного міста

Катерина Бартиш, 92-річна жителька Вінниці, стала прикладом неймовірної громадянської активності та любові до рідного міста.

Катерина Бартиш, яка має понад 39 років трудового стажу, завжди була активною та відданою своїй громаді. Уродженка Житомирщини, вона приїхала до Вінниці у 1963 році, де знайшла роботу та зустріла свою долю. Працюючи на будівництві, на заводі «Термінал» та вихователем у дитячому садку, вона не зупинилася навіть на пенсії, присвятивши себе збору історій про Вінницю.

Протягом дев’яти років Катерина Петрівна старанно збирала статті з місцевих газет, які висвітлювали важливі події та історичні моменти міста над Бугом. Вона створювала альбоми зі згадками про Другу світову війну, День Європи у Вінниці, незалежність української церкви, археологічні знахідки Поділля та багато інших важливих тем. Один з таких альбомів був переданий «Музею Вінниці», де його матеріали стали цінними науково-допоміжними джерелами. Ще два альбоми вона подарувала архівам місцевих шкіл.

Катерина Петрівна завжди підкреслює важливість рідної мови, цитуючи: «Мова – це не просто засіб спілкування. Це – душа народу. Доки жива мова, доти житиме і народ».

Важливою частиною життя Катерини Бартиш є допомога українським військовим. З пенсії вона заощадила кошти, які передала на підтримку родича, пораненого на фронті, та на закупівлю дронів. Вона передала 1 000 гривень волонтерам через поштаря.

«Я люблю нашу Вінницю, де я зустріла свою долю, виховала сина і онука, люблю українців і всіх добрих людей. Хочу, щоб наша Вінниця та Україна процвітали», – говорить Катерина Петрівна.

За свою свідому громадянську позицію та з нагоди дня народження Катерину Петрівну Бартиш було відзначено грамотою від міської ради, квітами та грошовою премією. Вінничанку привітали директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова та начальниця відділу організаційного забезпечення та діловодства Людмила Янкова.

Катерина Бартиш є живим прикладом патріотизму та любові до свого міста, показуючи, як кожен може зробити свій внесок у підтримку рідної країни та збереження її історії.