ЗСУ можуть повернути більшість окупованих районів Харківської області – ISW

Новини Вінниці / ЗСУ можуть повернути більшість окупованих районів Харківської області – ISW

У дослідженні американського Інституту досліджень війни (Institute for the Study of War, ISW) за 5 травня йдеться про те, що контрнаступ українських військ вказує на потенціал повернути більшу частину окупованих територій на Харківщині.

Зазначимо, що організація хоча і спеціалізується на розрахунках подальших дій, але щодо України неодноразово дещо помилялась. ЗСУ показували, що воюють краще, ніж вважалось.  

У звіті американських аналітиків зазначається, що контрнаступ поблизу Харкова може підірвати російські сили на північний схід від Харкова і змусити армію РФ вирішувати, чи посилювати позиції поблизу Харкова, чи ризикувати втратити більшість або всі свої позиції в межах досяжності артилерії.

Справа у тому, що росіяни почали скидати на Харків потужні півтонні бомби. Руйнування міста триває.

Зазначимо, останнім часом ЗСУ звільнили до десятка населених пунктів неподалік міста, зокрема селище Старий Салтів, розташований на Сіверському Донцю. Про контрнаступ навколо Харкова та Ізюма 5 травня заявив і головнокомандувач України Валерій Залужний. До речі, це «стало першою прямою заявою українських військових про перехід до наступальних дій», зазначають аналітики. 

«За останні 24 години українські війська не зробили жодного підтвердженого просування, але відбили спроби Росії повернути втрачені позиції. 

Російські сили досягли незначного прогресу в продовженні атак на сході України, і українські сили, можливо, зможуть вибудувати свої постійні контратаки та успішне відбиття російських атак уздовж Ізюмської осі в ширший контрнаступ, щоб повернути окуповану Росією територію в Харківській області», - йдеться у звіті.

Втім, американці досить песимістично ставляться щодо можливості утримати позиції на «Азовсталі», де дві доби тривають бої. На їх думку, за кілька діб росіяни захоплять цю територію Маріуполя. Але ж можуть і помилятися.

До речі, росіяни відвели більшість військ з Маріуполя. Контрнаступ ЗСУ під Харковом має змусити окупантів вирішувати, чи перекидати підрозділи з південних напрямків, аби утримувати позиції, чи відступати.

Олег Верлан

6 травня, 2022