Зрадника, який перейшов на бік ворога, засуджено на 15 років 

Новини Вінниці / Зрадника, який перейшов на бік ворога, засуджено на 15 років 

Ще у 2014 році колишній український офіцер пішов на службу в російську армію.

У 2014 році, під час тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, капітан, який обіймав посаду заступника командира стартової батареї зенітно-ракетного дивізіону Повітряних Сил «Крим» ЗСУ, відмовився виконувати накази командування. Він не вибув до нового місця дислокації своєї військової частини, чим вчинив дезертирство. Продовжуючи приховувати свою належність до Збройних Сил України, він перейшов на бік ворога і уклав контракт про проходження військової служби у Збройних Силах Російської Федерації.

За підтримки публічного обвинувачення прокурорами Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону, суд визнав його винним у дезертирстві та державній зраді згідно з ч. 1 ст. 408 та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Вирок Вінницького міського суду передбачає покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна.

Протягом служби в російській армії, колишній український офіцер брав активну участь у військових діях проти України, за що був нагороджений державною відзнакою країни-агресора. Цей факт додатково підтвердив його державну зраду.

Досудове розслідування проводилося ТУ Державного бюро розслідувань у місті Хмельницький у формі спеціального досудового розслідування (in absentia). Наразі вирок суду ще не вступив у законну силу, але він є важливим прецедентом у боротьбі з дезертирами та зрадниками.

 

Михайло Білик

17 травня, 2024