Зникла харчова сода. Коли вона повернеться до вінницьких магазинів?

Новини Вінниці / Зникла харчова сода. Коли вона повернеться до вінницьких магазинів?

Через бойові дії на полицях магазинів утворився дефіцит певного переліку товарів, які вироблялися на підприємствах, що вимушено запинилися, або через штучний ажіотаж. І це не тільки сіль, яку вже замінили імпортом. Також з полиць зникла сода.

Зазначимо, у жовтні 2011-го Господарський суд Луганської області 25 жовтня припинив достроково процедуру санації і визнав банкрутом компанію «Лисичанська сода», почавши ліквідаційну процедуру. На той час ВАТ було монополістом з виробництва харчової соди. На 2013 рік український ринок насичувався продуктом від ПАТ «Кримський содовий завод», що у Красноперекопську. Підприємство забезпечувало до 80% попиту. Після відомих подій Україна залишилась без власного виробництва.

Донедавна різні компанії пропонували соду харчову від власних ТМ по прийнятним цінам. Її закупали гуртовими партіями та фасували на місці. Але зараз спостерігається відсутність товару. Проте у мережі знайти соду можна, але звісно вартість упаковки значно більша.

Приміром, у Вінниці, де соду не знайти у більшості торгових мереж, в окремих, де асортимент переважно – це будматеріали, її пропонують по 35 грн за 300-грамову пачку. Через інтернет-магазини 400-грамову упаковку можна замовити за 36 гривень з доставкою через «Нову пошту». Тобто сьогодні.

Проте вінничани віддають перевагу улюбленим мережам. І чекають.

Так от, у пресслужбі АТБ запевняють, що на ринку буде достатньо соди за два тижні.   

«Сода в достатній кількості у Туреччині законтрактована для забезпечення попиту. Через черги на короні доставка затримується на 10-14 днів», - кажуть у компанії.

До речі, сіль теж імпортують з Туреччини, Польщі, Румунії та Німеччини.

Олег Верлан

7 червня, 2022