Жителя Тульчина посадять за підтримку російської війни в «Однокласниках»

Новини Вінниці / Жителя Тульчина посадять за підтримку російської війни в «Однокласниках»

Суд виніс вирок жителю м. Тульчин за розповсюдження матеріалів із публічними закликами до агресивної війни та виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, а також глорифікацію осіб, які здійснювали цю агресію.

Вироком Тульчинського районного суду Вінницької області жителю Тульчина призначено покарання – два роки позбавлення волі без конфіскації майна. Прокурор у суді довів, що обвинувачений у 2022 році активно користувався забороненою російською соціальною мережею «Одноклассники», яку використовував для публікування антиукраїнських наративів.

Обвинувачений був підписаний на російські акаунти, з яких на велику аудиторію поширював матеріали з підтримкою російського вторгнення в Україну, знищення українців та прославляння окупантів на чолі з Путіним і Кадировим. Пропагандистські публікації містили заклики на кшталт: «Киев – это вражеская столица…», «…надо бить по Киевским ТЭЦ», «…уничтожить нациков, бандеровцев и шайтанов», «украинские позиции ровнять с землей!».

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області. Суд визнав докази достатніми для ухвалення вироку за статтями 436 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України, які передбачають покарання за публічні заклики до агресивної війни та виправдовування збройної агресії.

Наразі вирок не набрав законної сили, однак винесене рішення демонструє принципову позицію правоохоронних органів та судової системи України щодо нетерпимості до проявів підтримки агресії проти держави. Прокуратура і далі працюватиме над виявленням та притягненням до відповідальності осіб, які пропагують ворожі ідеї та підтримують дії агресора.

 

Михайло Білик

19 червня, 2024