Зернові та овочеві «війни» з Польщею пов’язані з виборами до Сейму: чи подорожчає «борщовий набір» для українців?

Новини Вінниці / Зернові та овочеві «війни» з Польщею пов’язані з виборами до Сейму: чи подорожчає «борщовий набір» для українців?

На 15 жовтня у Польщі призначені вибори до Сейму. Через інтеграцію процесів у країні-сусідці з Україною та мільйони мігрантів, виникли передумови до «торгових війн». Можливо за місяць вони зникнуть, як минулорічний сніг, але поки що політики з обох боків кордону «погрожують» обмеженнями.

Все почалось із зерна, яке нібито українці вивозять через польські порти, а, по суті, частину продають за кеш у Польщі, демпінгуючи ціни та викликавши незадоволення місцевих аграріїв. Через наближення парламентських виборів та зростання негативних тенденцій у суспільстві уряд правлячої «ПіС» пішов на обмеження зернового імпорту.

Ситуація настільки загострилась, що навіть президенти Зеленський і Дуда у США не зустрілись, хоча можливість мали. Ще не так давно вони виглядали найліпшими друзями… Зеленський на Генасамблеї заявив, що Україна докладає всіх зусиль, щоб зберегти сухопутні шляхи експорту зерна, але «викликає занепокоєння те, як деякі наші друзі в Європі розігрують солідарність у політичному театрі, створюючи трилер із зерном».

Далі, торговий представник України Тарас Качка заявив, що уряд України найближчими днями може запровадити ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на це миттєво відповів, що Варшава готова розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ «буде ескалювати конфлікт».

А перед тим в українських ЗМІ поширювали «закриті» плани польського Міноборони від 2011 року, де у разі агресії РФ польські військові та політики готові були пожертвувати всією східною частиною країни, вирішуючи зупиняти росіян лише на Віслі.

На тлі безлічі політичних заяв, які, вірогідно, згаснуть після обрання Сейму, українські експерти вже вивчають реакцію ринку на заборону імпортувати польські овочі. Аналіз доводить, що передумов для подорожчання «борщового набору» до весни наразі немає.

Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), зазначає, цього року українські аграрії посадили та виростили достатню кількість овочів по всій території України, практично повністю компенсувавши обсяги, що раніше вирощувалися на території тимчасово окупованого півдня України.

«Тому відсутність поставок з Польщі, які зараз мінімальні, ніяк не вплине на ціни», - сказала вона.

Водночас потенційно можливий ризик необхідності поставок овочів в кінці сезон (весною чи на початку літа).

«Однак не лише Польща займається вирощуванням овочів і потенційно можна знайти інших постачальників», - додала Литвин.

За її словами, овочів вирощено достатньо, однак поки що немає розуміння, чи є в наявності в достатній кількості правильно обладнані складські приміщення для їх зберігання. Частина таких сховищ знаходилися в зоні вирощування на півдні і зараз тимчасово окуповані.

«Тому швидше за все буде традиційне сезонне зростання цін на овочі, починаючи з середини зими», - сказала експерткиня.

Олег Верлан

20 вересня, 2023