Землю охопила потужна магнітна буря високого рівня

Новини Вінниці / Землю охопила потужна магнітна буря високого рівня

Потужна магнітна буря, що відповідає червоному рівню, насувається на Землю. Геомагнітний шторм почався вчора, 23 жовтня, і затягнеться на декілька днів. Послаблення обіцяють лише 26 жовтня.

Як свідчать дані сайту Meteoagent, геомагнітні обурення триватимуть ще кілька днів і ставатимуть сильнішими. «Пік» очікується саме 24 жовтня. Полегшення метеозалежні люди відчують 26 жовтня, коли геомагнітне поле буде спокійним.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Бурі розрізняють по потужності, яка залежить від спалахів. Незначні магнітні коливання переважно не відчутні й вони класифікуються від К-індексу 2 до К-індексу 3. Бурі з К-індексом 4 - більш відчутні.

Усі бурі з класифікацією понад К-індекс 5 - це бурі червоного рівня. Вони можуть викликати збій у роботі супутників, GPRS, мобільного зв'язку, роботі електромереж. А більш потужні бурі можуть викликати таке явище, як полярне сяйво.

Крім того, потужні магнітні бурі можуть спричинити погіршення самопочуття в багатьох людей на Землі.

Олеся Рудницька

24 жовтня, 2023