Землетрус на Подільській височині: незначні поштовхи відчували навіть на Вінниччині

Новини Вінниці / Землетрус на Подільській височині: незначні поштовхи відчували навіть на Вінниччині

Вранці 23 вересня на Подільській височині стався землетрус. Епіцентр магнітудою 4,3 бала за шкалою Ріхтера зафіксовано поблизу міста Чортків Тернопільської області на глибині 6 км. Поштовхи були відчутні в радіусі 100 км від епіцентру, а незначні коливання спостерігалися на території Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та Чернівецької областей.

Звісно, найбільш «яскраві» враження були у жителів Чортківа. Вони ділилися ними із журналістами та у соцмережах. За словами містян, близько 06.15 здалося, що ніби військовий літак долає надзвуковий бар’єр, а потім вібрує огорожа, хитаються картини на стіні…

За класифікацією такий землетрус відноситься до категорії помірних. Переважно його відучувають люди, коли знаходяться всередині приміщення. Предмети, які висять, сильно коливаються.

Водночас на сторінці Головного управління ДСНС України в Тернопільській області у Facebook оприлюднено карту, згідно з якою епіцентр землетрусу розміщується прямо на кордоні Тернопільської та Івано-Франківської областей, на невеликій відстані від Чернівецької області. Обласні центри Івано-Франківськ та Чернівці розташовуються ближче до зазначеного епіцентру, ніж Тернопіль.

Подібної сили землетруси в Тернопільській області реєструвався і раніше, зокрема останній із них 3 січня 2002 року в районі смт. Микулинці Теребовлянського району Тернопільської області з магнітудою 4,3 на глибині 6 км.

Зазначимо, що подібні землетруси у межах Подільської височини періодично стаються. Частіше епіцентри розташовуються саме на Тернопільщині. Загалом на крайньому півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та на заході Одеської областей проходять ізосейсти інтенсивністю 7 балів. Південну частину Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та східну частину Одеської областей оконтурюють ізосейсти інтенсивністю до 6 балів. Ізосейста до 5 балів поширюється на північ аж до Києві та Дніпра. Причому такі землетруси тут відбувалися багато разів. Більшість з них пов’язана з тектонічними рухами в горах Вранча (на межі Південних та Східних Карпат у Румунії).

Олег Верлан

23 вересня, 2021