Зеленський попередив, що Росія планує завдати ударів по ГТС України

Новини Вінниці / Зеленський попередив, що Росія планує завдати ударів по ГТС України

Після диверсій на «Північному потоці-1» Росія планує завдати ударів по українській газотранспортній системі (ГТС). Таким чином, Кремль спробує змусити Європу зняти санкції з «Північного потоку-2», справна гілка якого залишиться єдиним маршрутом для постачання блакитного палива з Росії до ЄС.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ZDF. Він вважає, що перед ударом по ГТС України Росія влаштує теракт на власній території.

Він – «теракт» на території РФ – майже стався. Прессекретар Путіна Д.Пєсков вже сказав, що нібито планувався підрив «Турецького потоку» на.території Росії, але «диверсантів» виявлено та заарештовано.

«Деякі сили, про можливе походження цих сил Путін натяки давав,... вони зазіхали вже і на «Турецький потік». Були взяті диверсанти, кілька людей було заарештовано. Хотіли підірвати. На нашій території, на суші», - сказав Пєсков.

«Попереджав» про це президента Туреччини Р.Ердогана Путін, звинувативши звісно Україну. Імен «диверсантів» ніхто не назвав. Когось з часом призначать…

«Вони підірвали «Північний потік-1». Далі вони зроблять удари по ГТС України. А щоб їх не звинуватили, вони влаштують теракт у себе на території... Їм абсолютно байдуже, це їхній стиль. Вони підірвуть у себе щось і звинуватить нас, щоб ударити по нашій ГТС. У такому разі вони скажуть: «Ми просто реагували», – пояснив Зеленський.

Після ударів по ГТС України Росія, за його прогнозом, заявить Європейському Союзу, що немає можливості постачати газ.

«[Скажуть]: ми маємо запустити «Північний потік-2»... Інакше Європа залишиться без газу через Україну. Ось такий буде крок», – заявив Зеленський.

Він вважає, що особливий тиск у цьому питанні Кремль чинитиме на владу Німеччини. Саме ця країна є промисловим лідером у ЄС і, відповідно, споживає найбільше блакитне паливо.

Врятувати ситуацію можна превентивно, вважає Зеленський. За його словами, вже зараз потрібна чітка позиція Заходу: якщо Росія продовжуватиме підривати енергосистему України, «Північний потік-2» все одно не буде запущено, а санкції не буде знято.

Олег Верлан

13 жовтня, 2022