Зеленський пояснив, чому відклали контрнаступ

Новини Вінниці / Зеленський пояснив, чому відклали контрнаступ

Західні медіа та українська влада «перегріли» тему майбутнього контрнаступу, і тепер її дещо охолоджують. Перш за все, для партнерів по НАТО. Втім, позиція України залишається незмінною – Київ не піде на умови Москви по перемир’ю.

На зустрічі з журналістами європейських медіа, зокрема BBC, президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно ще трохи почекати, щоб розпочати контрнаступ. Військові чекають на обіцяну зброю від союзників.

Зеленський назвав бойові бригади, які вже готові до звільнення територій від російських окупантів, але, за його словами, армії все ще потрібні потребує «деякі речі», зокрема бронетехніки, яку надсилають партіями. Так, ЗСУ і зараз готові, але це спричинило б великі втрати.

«З тим, що ми вже маємо, ми можемо йти вперед і, я думаю, матимемо успіх. Проте ми втратимо багато людей. Я думаю, що це неприйнятно. Тому нам потрібно почекати. Нам потрібно ще трохи часу», — сказав президент.

Нагадаємо, 9 травня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Зеленський ще не затвердив остаточних планів контрнаступу ЗСУ. За словами міністра оборони Олексія Резнікова, підготовка вже на фінальній стадії. Ба більше, останніми тижнями українська влада застерігає від завищених очікувань від контрнаступу.

До того ж сьогодні Данілов сказав, що наразі багато країн почали нагнітати ситуацію, щоб посадити Україну за стіл переговорів з агресором на умовах Росії. 

«Зараз запущена дуже велика кампанія з цього приводу. Лунає багато пропозиції з різних країн з цього приводу. Але майте на увазі, я більш ніж впевнений, що якщо ми будемо про щось розмовляти, і президент прийме таке рішення, то це буде тільки на умовах нашої країни», - пояснив він.

Данілов мав на увазі заяви зокрема міністра оборони Італії Гвідо Крозетто та президент Франції Еммануеля Макрона, які виступають за переговори за посередництвом Китаю, а також президента Бразилії Луїса Інасіо Лула да Сілва, який на початку квітня пропонував Україні відмовитися від Криму, щоб припинити війну, а потім обговорював у Китаї й ОАЕ спільне посередництво у врегулюванні війни Росії в Україні.

Олег Верлан

11 травня, 2023