Зеленський підписав указ щодо звільнення обласних військкомів

Новини Вінниці / Зеленський підписав указ щодо звільнення обласних військкомів

Президент Володимир Зеленський підписав указ із рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони України до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного звільнити всіх обласних військкомів.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Нагадаємо, численні скарги та нарікання на роботу ТЦК спонукали держави до наведення ладу. Спочатку були задіяні силовики. Показово заарештували колишнього одеського військкома Борисова із заставою у 150 млн. офіцер, за даними НАЗК, незаконно збагатився на 188 млн. Хоча Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало моніторинг способу життя 135 військкомів з 1795 по всій Україні, але згідно з ним, більшість є доброчесними. 

Аби «задовільнити запит», на Банковій вирішили списати всі недоліки мобілізації на військкомів. Але плани не скасовано, чоловіків більше не стало… Тому президент 11 серпня змінити кадри. Почав з обласних військкомів. Якщо критика українців не припинеться – звільнятимуть посадовців нижчого рангу.

Привід є. Зеленський заявив, що керувати системою мають люди, які точно знають, що таке війна, а цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. У той же час про дивні події у Міноборони, де більшість закупок провокує питання, нічого не кажуть. Заміну Резнікову шукають, але поки не знайшли.

Наразі Залужний має підшукати заміни по областям. Перед призначенням нових керівників ТЦК буде перевірка СБУ.

Олег Верлан

17 серпня, 2023