Завдяки кому і чому російські окупанти планують нову атаку на Київ

Новини Вінниці / Завдяки кому і чому російські окупанти планують нову атаку на Київ

У Міноборони Великої Британії вважають, що російські війська продовжують досягати «обмеженого прогресу» у просуванні до Києва. Вони можуть готуватися до нової атаки на українську столицю найближчими днями.

Росія не досягла цілей, викладених у її плані перед вторгненням, йдеться в повідомленні міністерства.

«Проблеми логістики, які заважали просуванню Росії, зберігаються, як і сильний опір України» – додали в міноборони Сполученого королівства.

Росія, ймовірно, прагне «перезавантажити'» свої сили для відновлення наступальної діяльності в найближчі дні, припускають у відомстві.

Як повідомляє ВВС, американська компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки, які демонструють перегрупування російських сил на північно-західних околицях Києва. Колона, яку раніше бачили в районі гостомельського аеропорту, розподілилася по місцевості і перегрупувалась.

Звісно, Лондон і Вашингтон «не відкрили Америки». У Росії є резерви. Проте спочатку про інше. За 15 днів повномасштабної війни Росії проти України в полон до українських військових потрапило понад 700 російських окупантів. Найбільше в полоні опинилось військових з Московської області.

Карту опублікував у Telegram радник голови МВС Антон Геращенко. Загалом у базі полонених понад 700 осіб. Більшість – строковики. Інформація постійно оновлюється. МВС України обіцяє віддавати російських військовополонених матерям, якщо ті приїдуть за ними до Києва. 

У той же час прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що до початку війни нібито було надано наказ не брати строковиків. Коли у Росії піднявся галас з приводу масової здачі у полон військових строкової служби, за його словами, «до Головної військової прокуратури РФ були направлені матеріали для перевірки та правової оцінки дій та покарання посадових осіб через невиконання наказу» Путіна.

Заява Пєскова дає підстави тим строковикам, які ще залишилися в Україні саботувати накази своїх офіцерів, прикриваючись Путіним. Може вийде. Хоча, за даними української розвідки, превентивні міри застосовані. За звичайними росіянами стоять кадировські «загороджувальні загони». Як під час Другої світової. Якщо не йдеш вперед, то пристрелять свої.  

Також вже відомо, що у Ростовській області РФ та деяких інших регіонах почалась кампанія по залученню до бойових дій ув’язнених в обмін на дострокове звільнення. Кажуть, беруть навіть без військового досвіду. На гарматне м'ясо… Тобто шукають резерви повсюди.

А ще Путін дозволив залучати до війни найманців із Сирії. Хоча сумнівно, аби Башар Асад віддав усю свою армію, адже опозиція швидко скористується послабленням його позицій, аби відновити контроль над північними та центральними регіонами.

Ще один резерв – білоруси. Більшість з них не хоче воювати за незрозумілі цілі Путіна. Сьогоднішні переговори у Москві Лукашенка з російським патроном, ймовірно, пов’язані з вимогою залучення ЗС РБ до війни по максимуму. Подивимось на їхній результат. І те, як вчинять білоруські військові.   

Таким чином, російський генералітет намагатиметься відправляти до «пекла» усі наявні ресурси. Кількість загиблих не має значення. Згадаємо, «ми за ціною не постоїм»… У разі провалу «наступу» на Київ, Путін втратить прихильність частини «плєбсу». Якщо вчергове Україна втримає позиції, у Захода з’являться додаткові аргументи збільшити санкції. Адже там орієнтуються суто на ситуацію з обороною, а українським дипломатам легше буде розмовляти «про мир» з Москвою. В Антальї очільник МЗС Лавров повторював пропагандистські наративи. Наступного разу має шукати шляхи, щоб зберегти залишки «другої у світі за чисельністю армії».       

Дізнатися інформацію про полонених військових можна тут:

Олег Верлан

11 березня, 2022