Засуджено Вінничанку за поширення пропаганди 

Новини Вінниці / Засуджено Вінничанку за поширення пропаганди 

Нещодавно, в рамках цієї боротьби, було винесено вирок мешканці Вінниці, яка активно займалася кремлівською пропагандою в інтернеті.

СБУ зібрала беззаперечні докази вини 63-річної жительки Вінниці, яка протягом 2022-2023 років на своїй сторінці в забороненій соціальній мережі «Однокласники» поширювала брехливі кремлівські пропагандистські матеріали. Жінка працювала на одному з місцевих підприємств, але паралельно активно вела підривну діяльність в інформаційному просторі.

У своїх публікаціях вона закликала до приєднання тимчасово окупованих територій України до рф та відновлення Радянського Союзу. Особливо активно вона діяла після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, закликаючи до «смерті для бандерівців» та висловлюючи підтримку радянським ідеологам, порівнюючи їх із сучасними російськими лідерами.

Співробітники СБУ викрили цю пропагандистку, припинивши її протиправну діяльність. Проведені експертизи, ініційовані СБУ, підтвердили протиправний характер її публікацій.

За зібраними матеріалами СБУ, суд визнав жінку винною за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та розповсюдження відповідних матеріалів), ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України), ст. 436 (розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни), та ч. 1 ст. 436-1 (поширення символіки комуністичного режиму).

Рішенням суду вінничанку засуджено до трьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Розслідування справи проводилося співробітниками СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

Михайло Білик

19 серпня, 2024